Ministri o Lipici danes niso povedali nič

Kobilarna Lipica je od nedelje brez direktorja, vlada pa odgovorov na vprašanje, kdo bo skrbel za lipiški turizem, ni ponudila.

Objavljeno
28. oktober 2015 14.50
tlo-lipicanci
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Ljubljana - Koalicija je danes preprečila razpravo na skupni seji odborov za kmetijstvo in za gospodarstvo o problemih v Lipici. Jan Škoberne iz SD je namreč predlagal, naj se seja prekine za 30 dni, do takrat pa naj vlada predloži predloge razvoja Kobilarne Lipica kot celote.

Parlamentarna odbora za kmetijstvo in za gospodarstvo bi morala danes na predlog Združene levice obravnavati problematiko Kobilarne Lipica, saj vlada še vedn ni našla rešitve za podjetje Lipica Turizem s 35 zaposlenimi in na sploh za lipiški turizem.

Kobilarna Lipica je namreč od nedelje brez direktorja, vlada pa še vedno ni ponudila odgovorov na vprašanji, kdo in kako bo skrbel za lipiški turizem. Vodstvo Lipice Turizma je v torek sicer prevzel Darko Ravnikar, ki je z Lipico sodeloval vse od prihoda Boštjana Bizjaka, vendar po oceni Boštjana Bizjaka Lipica Turizem ne more preživeti še ene posezone, saj plačilo približno 200.000 evrov najemnine, ki bi jo morala letos prvič plačati državi, pomeni njen dokončni potop.

Violeta Tomič je Škobernetov predlog označila kot običajni manever SD, s katerim se zaščiti ministre, ko bi ti morali odgovoriti na vprašanja, ki jih želita javnost in zaposleni. Zelo kritični do vlade, zlasti do pristojnega ministra Dejana Židana pa so bili tudi v SDS in Novi Sloveniji.

Po njihovem mnenju je ravnanje vlade, ki bi morala že marca odločiti o dokapitalizaciji ali stečaju Lipice Turizma, skrajno neresno in neodgovorno. V 30 dneh Lipica Turizem, kot je opozoril Marko Pogačnik, Lipica Turizem lahko zgrmi v stečaj. S prekinitvijo seje pa sta soglašala Alenka Bratušek in Matjaž Gantar.

Unescova dediščina

Po tolikih letih nerešenih problemov še 30 dni odloga ob zavezi, da vlada takrat res predstavi rešitve, ni problem. Namreč, kot je dejal Gantar, enotne skupne rešitve za Lipico Turizem ni na mizi in bi danes glede na februarsko skupno sejo na isto temo govorili o enakih, le stopnjevanih problemih in o ničesar novem.

Danes pa se je z odprtim pismom na očitke o svojem delu v Kobilarni Lipica odzval Boštjan Bizjak in zanikal trditve o tem, da je bil kot direktor kobilarne in Lipice Turizem neuspešen. Kobilarna lipica postaja vrhunska ustanova in osrednja lipicanska kobilarna na svetu, je prepričan Bizjak. V času njegovega vodenja so uspeli zaščititi in pripraviti vse akcijske načrte za vpis lipicanca na Unesco.

Poleg tega je bil edini direktor, ki je vsako leto izboljševal poslovni rezultat Lipice Turizem, izpolnil vse zahteve Računskega sodišča in racionaliziral poslovanje podjetja. Obvaroval ga je pred insolventnostjo, poslovanje pa je postalo transparentno.