Ministri SDS: »Podpiramo predsednika vlade Janeza Janšo«

Zvonko Černač, Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Žiga Turk so v skupnem sporočilu za javnost Janši izrazili podporo.

Objavljeno
12. januar 2013 17.48
Posodobljeno
12. januar 2013 18.10
jsu/Janša
N.K., Ljubljana
N.K., Ljubljana

Ljubljana - Zvonko Černač, Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Žiga Turk, ministri iz vrst SDS-a, so v skupnem sporočilu za javnost Janezu Janši izrazili podporo.

Zapisali so, da je svet SDS v sredo resno in odgovorno obravnaval politične razmere, ki so nastale po objavi poročila protikorupcijske komisije, a da je predsednik stranke in predsednik vlade večkrat poudaril, da ne bi mogel več opravljati nobene od teh funkcij, če bi vsebinski očitki, ki jih izraža KPK, držali. "Vendar ne držijo," so zapisali, prepričani, da "dejstva govorijo drugače". "Poleg tega v 21. stoletju ni mogoče z uporabo inkvizicijskih metod, po načelu 'kadija tuži, kadija sudi', brez pravice do obrambe, z uporabo različnih metod pri preverjanju identičnega stanja, brez, da bi obtožbo tisti, na katerega se nanaša sploh prejel, obtožiti in istočasno obsoditi posameznika, pa četudi gre za politika," so prepričani ministri.

Menijo še, da v takšnem primeru talec za dosego političnih ciljev ne sme biti celotna država. "Gospod Janša je vlado prevzel v zahtevnih razmerah. V slabem letu dni se je Slovenija izognila bankrotu, ki ji je grozil, sprejete so bile ključne odločitve in prvi reformni zakoni, kakor tudi zakonodaja, ki omogoča sanacijo bank in uveljavitev odgovornosti tistih, ki so povzročili večmiljardne luknje. Po letu stabilizacije, sta bila sprejeta proračuna za 2013 in 2014, ki omogočata rast in nova delovna mesta. To so zaznali tudi tuji trgi, zaupanje v Slovenijo se vrača," so še zapisali ministri. 

Vse to so po njihovem razlogi, ki govorijo, da je "to pot potrebno nadaljevati". "Zato podpiramo odločitve, ki jih je sprejel svet naše stranke. Podpiramo predsednika vlade Janeza Janšo in zavračamo vse špekulacije glede drugega mandatarja, ki naj bi ga predlagala SDS," so bili jasni.

Javno pismo podpore so zaključili z izjavo, da je desetdnevno čakanje nepotrebno in škodljivo. "Tisti, ki meni, da potrebujemo drugo vlado, naj prevzame polno odgovornost in naj čim prej v državni zbor vloži konstruktivno nezaupnico," so pozvali.