Ministri za čebele

Zamisel Čebelarske zveze Slovenije o svetovnem dnevu čebel ima v svetu vse več podpornikov

Objavljeno
04. marec 2016 20.56
Brane Piano
Brane Piano
Celje - Vse novejše raziskave potrjujejo, da so čebele in drugi opraševalci ključni za večjo pridelavo hrane v svetu, kjer se s kmetijstvom ukvarja okoli dve milijardi malih kmetovalcev. Tudi zato ima pobuda Čebelarske zveze Slovenije za razglasitev svetovnega dneva čebel in posledično osveščanja o pomenu čebel za naš planet vse več podpore. Prihodnji teden bodo o tem spregovorili tudi v Celju na mednarodnem srečanju čebelarjev Apislovenija.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) Boštjan Noč je pobudo za razglasitev 20. maja, sicer rojstnega dneva čebelarja Antona Janše (1734-1773), za svetovni dan čebelarjenja, predstavil pred letom dni. Odtlej zamisel žanje podporo po vsem svetu. Lansko pomlad jo je pozdravila vlada, maja jo je podprl svet kmetijskih ministrov EU, junija jo je kmetijski minister Dejan Židan predstavil generalnemu direktorju FAO, svetovne organizacije za hrano in kmetijstvu pri Organizaciji združenih narodov (OZN) Joseju Grazianu da Silvi.

Da Silva je priporočil, da slovenska vlada uskladi pobudo s prizadevanji FAO za trajnostjo kmetijstvo in okolje. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je že pred tem zastavilo kampanjo za podporo zamisli čebelarjev z informacijami o pomenu čebel za večjo in zanesljivejšo pridelavo hrane ter za ohranjanje biotske raznovrstnosti. Zatem je lani septembra zamisel slovenskih čebelarjev podprl tudi kongres svetovnega združenja čebelarjev Apimondia v Južni Koreji. A do razglasitve je še daleč.

Anton Tomec, tajnik ČZS, pravi, da morajo upoštevati stroga pravila in da ČZS ne more sama vložiti predloga na Generalno skupščino Organizacije združenih narodov. »Za jesen pa je v Rimu sklican eden izmed sestankov pristojnih teles organizacije FAO in upamo, da bo našo pobudo sprejel in predlagal generalni skupščini OZN razglasitev svetovnega dneva čebel,« je pojasnil Tomec.

Medtem, ko pobudo tudi uradno podpira ne samo vse več čebelarjev in njihovih združenj v svetu, temveč tudi številnih vlad držav z vseh celin, se slovenski čebelarji pripravljajo na že 39. mednarodno strokovno srečanje čebelarjev Apislovenija, ki bo prihodnji konec tedna, 12. in 13. marca v Celju. Srečanje bo kot vsako leto namenjeno izmenjavi izkušenj, seznanitvi z novostmi in varovanju čebel, o svetovnem dnevu čebel pa bodo v Celju spregovorili tudi kot o priložnosti za slovensko gospodarstvo.

Na mednarodnem posvetu o tem pričakujejo v Celju poleg kmetijskega ministra Židana in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška tudi ministre za kmetijstvo Republike Srbske, Madžarske, Črne gore in Češke. Ti bodo podpisali tudi deklaracijo o podpori razglasitvi 20. maja za svetovni dan čebel.