Ministrica: Nagovarjanje bolnikov je neetično

Kolar Celarčeva je kot zavajujoče obsodila nagovarjanje bolnikov k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona.

Be. B., STA
čet, 12.10.2017, 16:11; spremenjen: 17:36

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.

Ministrica je že opozorila glede nagovarjanja k podpisom v ambulantah. Danes je ponovno poudarila, da je to neetično, saj so bolniki v ambulantah šibkejša stranka.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je o aktivnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pbvestila varuhinjo človekovih pravic. Nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ponovno označila za neetično in zavajajoče.

Novela ne omenja čakalnih dob

Kolar Celarčeva je v današnji izjavi zopet poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri utegnemo državljani odločati na referendumu, v ničemer ne govori o čakalnih dobah. Pač pa opredeljuje način podeljevanja koncesij oz. določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

Predlagatelji zakona želijo, da koncesionar dobi koncesijo takrat, ko javna mreža ne more v zadostni meri zagotavljati zdravstvenih storitev. »S tem postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom,« je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da ne ukinjajo koncesij, pač pa jih urejajo na transparenten način.

V zbiranje podpisov tudi Zdravniška zbornica

Na zbornici so pojasnili, da se bodo v skladu s sklepom dopisne seje skupščine aktivno vključili v zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Naknadno so za STA pojasnili, da sklep daje zeleno luč za vse aktivnosti zbornice, ki so s tem povezane, tako v času zbiranja podpisov, kot tudi v času kampanje, ko se bo zbornica prijavila kot organizatorka kampanje.

 

Prijavi sovražni govor