Ministrica: Nagovarjanje bolnikov je neetično

Kolar Celarčeva je kot zavajujoče obsodila nagovarjanje bolnikov k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona.

Objavljeno
12. oktober 2017 18.11
Be. B., STA
Be. B., STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je o aktivnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov pbvestila varuhinjo človekovih pravic. Nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti ponovno označila za neetično in zavajajoče.

Novela ne omenja čakalnih dob

Kolar Celarčeva je v današnji izjavi zopet poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri utegnemo državljani odločati na referendumu, v ničemer ne govori o čakalnih dobah. Pač pa opredeljuje način podeljevanja koncesij oz. določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

Predlagatelji zakona želijo, da koncesionar dobi koncesijo takrat, ko javna mreža ne more v zadostni meri zagotavljati zdravstvenih storitev. »S tem postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom,« je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da ne ukinjajo koncesij, pač pa jih urejajo na transparenten način.

V zbiranje podpisov tudi Zdravniška zbornica

Na zbornici so pojasnili, da se bodo v skladu s sklepom dopisne seje skupščine aktivno vključili v zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti. Naknadno so za STA pojasnili, da sklep daje zeleno luč za vse aktivnosti zbornice, ki so s tem povezane, tako v času zbiranja podpisov, kot tudi v času kampanje, ko se bo zbornica prijavila kot organizatorka kampanje.