Vodstvo UKC: Nevrologi narobe razumeli Žvanovo

Kriza nevrologije: Nihče ni za to, da gre projekt Telekap iz UKC. Odzvali so se Pahor, Cerar in Milojka Kolar Celarc.

Objavljeno
29. marec 2016 17.56
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana – Ves dan smo novinarji dobivali odzive o krizi­ na nevrološki kliniki, ki so jo popisali zdravniki z oddelka­ za možganske kapi (KOVNINT) v pismu najodgovornejšim v državi. Pozno popoldne pa je od vodstva UKC prišlo presenetljivo­ pojasnilo.

»Vsebino pogovorov oziroma sestankov so nekateri udeleženci napačno razumeli ali napačno interpretirali. Sestanek 18. marca med vodstvom UKCL, strokovnim direktorjem nevrološke klinike, sedanjo predstojnico KOVNINT, doc. dr. Janjo Pretnar Oblak, ter bivšo predstojnico KOVNINT, prof. dr. Bojano Žvan, in njenim odvetnikom je bil informativne narave in predvsem videnje prof. dr. Bojane Žvan glede njenega prihodnjega statusa. Na sestanku namreč ni bilo govora o tem, da bi projekt Telekap izločili iz nevrološke klinike ali celo iz UKC Ljubljana, oziroma tudi ne povsem iz KOVNINT. Vodstvo UKC Ljubljana izločitve Telekapi iz organizacijske strukture UKC Ljubljana ne podpira,« je pisalo v pojasnilu za javnost, ki ga je v imenu vodstva UKC podpisala Lucija Mak Uhan iz službe za odnose z ­javnostmi.

S tem je vodstvo UKC postavilo v čudno luč celoten zdravniški zbor oddelka za možganske kapi nevrološke klinike, ki je zaradi stisk pri vsakodnevnem delu, ki jih sam očitno ne more rešiti, pisal vodstvu UKC in najodgovornejšim v državi.

Vseskozi sami nesporazumi

Lucija Mak Uhan v imenu vodstva UKC v nadaljevanju piše: »Po tem sestanku je doc. dr. Janja Pretnar Oblak poslala odstopno izjavo, ki je bila pretirana in preuranjena. Kot odziv nanjo so zaposleni na KOVNINT, ki so iz njenega pisma napačno povzeli, da se Telekap odtujuje iz nevrološke klinike, napisali podporno pismo predstojnici in protestirali proti bivši predstojnici.­ Nesprejemljivo je, da se o tem, kaj je bila resnična vsebina petkovega sestanka, niso posvetovali z vodstvom, ampak so poslali pismo v javnost in s tem dodatno vnesli nemir in negotovost med zaposlene na nevrološki kliniki. Sledil je pojasnilni sestanek strokovno-poslovnega sveta nevrološke klinike in vodstva UKCL 23. marca, ker so dogodki in nesporazumi minulih dni zahtevali celostno informiranje in izmenjavo stališč. Sprejet je bil sklep, da bodo zaposleni na KOVNINT pripravili predlog, kako naj bi v bodoče deloval projekt Telekap in možnost delovanja prof. dr. Bojane Žvan v okviru nevrološke klinike. Predlog bodo predstavili vodstvu nevrološke klinike in UKCL.«

Novinarji nismo mogli vprašati, kako je mogoče, da obe direktorici UKC komunicirata tako, da so vseskozi sami nesporazumi. Pred mikrofone namreč nista prišli niti v. d. generalne direktorice Brigita Čokl niti strokovna direktorica prof. Miša Pfeifer, prav tako se na klice Dela ni odzvala prof. dr. Bojana Žvan in ne njen odvetnik niti nihče drug iz nevrološke klinike, saj jim vodstvo UKC tega ni dovolilo.

Ministrica: Ne bom dovolila

Odločno in enoznačno se je na krizo nevrološke klinike odzvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc: »Ne bom dovolila, da bi projekt Telekap kadarkoli prenesli kamorkoli iz UKC,« je izjavila. Poudarila je, da sta za ureditev razmer na nevrologiji pristojni generalna in strokovna direktorica UKC. »Res ni naloga ministrice, da bi urejala kadrovske, procesne in druge zadeve v ustanovah. Potem ne potrebujemo vodstva, če je vse na ministrici.« Ministrstvo je na nevrološki kliniki izvedlo izredni upravni nadzor in ji naložilo popravljalne ukrepe, ki jih izvajajo, zato ni več razloga, da bi v dogajanje poseglo ministrstvo.

Cerar in Pahor opozarjata

Tudi premier Miro Cerar pričakuje, da »bosta vodstvi UKC oziroma nevrološke klinike profesionalno in v najkrajšem času razrešili nastali položaj, ki bo v interesu pacientov in večine zaposlenih zdrav­stvenih delavcev v UKC«.

Predsednik republike Borut Pahor pričakuje ukrepanje tako od vodstva UKC kot od pristojnega ministrstva, saj mora delo na nevrološki kliniki potekati nemoteno. Iz njegovega kabineta so opozorili, da se mora zaradi dolgotrajnosti krize intenzivneje vključiti v reševanje ustanovitelj, torej vlada. Razloge za krizo na nevrologiji vidijo precej širše: »Predsednik republike Borut Pahor od začetka mandata poudarja potrebo po ustrezni posodobitvi zdravstvenega sistema, ki ostaja enak že četrt stoletja. Zapletov na nevrološki kliniki sicer ni mogoče pripisati neposredno strukturnim težavam zdravstvenega sistema, vendar jih je mogoče videti kot njihov znak. Dejstvo, da se zaposleni obračajo na predsednika republike in vlade, kaže na resne pomanjkljivosti v sedanjem sistemu vodenja in upravljanja javnega zdravstvenega sistema.«

Tožba zaradi Pfeiferjeve

Eno od jeder spora v UKC je tudi imenovanje prof. dr. Miše Pfeifer za strokovno direktorico UKC. Žvanova je namreč vložila tožbo zaradi domneve o neizpolnjevanju pogojev Pfeiferjeve za to delovno mesto. Iz UKC so nam pojasnili, da je nadzorni svet Pfeiferjevo imenoval soglasno tudi na podlagi pravnega mnenja pravne službe UKC in pravnega mnenja Inštituta za delo pri Pravni fakulteti.