Ministrica popustila pritiskom občin v TNP

Triglavski narodni park: v občinah odločno nasprotujejo sprejetju načrta upravljanja TNP, ki je v pripravi že več let.

Objavljeno
11. oktober 2015 19.33
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Stara Fužina – Zaradi nezadovoljstva občin s predlogom dopolnjenega upravljavskega načrta za TNP za prihodnjih deset let in številnih pripomb prebivalcev parka glede določil veljavnega zakona o TNP je ministrica za okolje in prostor Irena Majcen za leto 2017 napovedala formalni začetek postopka za spremembe zakona.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je dejala, da bodo prve priprave za spremembe zakona o TNP na ministrstvu stekle že prihodnje leto, v normativni program ministrstva pa nameravajo spremembe uvrstiti v letu 2017. Pri tem bi se opredelili do pripomb občin, ki ležijo v parku, in do morebitnih predlogov sprememb zakona, ki bi nastali ob analiziranju izvajanja upravljavskega načrta, ki je sicer predvideno za obdobje po njegovem sprejetju, je dejala ministrica.

Vendar za zdaj ni jasno, kdaj bo upravljavski načrt sploh sprejet, saj so na torkovi seji sveta zavoda TNP odločili, da bodo predlog še enkrat obravnavale parkovne občine (ki predlogu nasprotujejo), šele nato naj bi ga ponovno obravnaval svet zavoda, po javni obravnavi pa bi ga po načrtu potrdila še vlada.

Le analize in študije so premalo

Parkovne občine odločno nasprotujejo sprejetju upravljavskega načrta v zdajšnji predlagani obliki (postopek za sprejetje se je sicer začel že decembra 2010), saj po mnenju Franca Kramarja, župana občine Bohinj, ki je največja občina v parku, v njem pa živi dva tisoč Bohinjcev, ne upošteva različnih vidikov življenja v parku in premalo poudarka daje sociološkim, gospodarskim, infrastrukturnim vprašanjem. Zdaj so v predlogu upravljavskega načrta le študije in analize, ni pa predvidenih ukrepov, pravi Kramar, ki je izpostavil vprašanje postavitve čolnarne na Bohinjskem jezeru ali ureditve parka v neposredni okolici jezera.

Tudi v občini Kranjska Gora so po besedah župana Janeza Hrovata do upravljavskega načrta zadržani, saj se občina, predvsem pa njene alpske doline v TNP (Radovna, Vrata, Tamar) turistično ne bi mogle razvijati. Nemogoča je že ureditev parkirišča na Vršiču, je med drugim poudaril Hrovat in dodal, da vseh pet agrarnih skupnosti v občini ne more izkoriščati svojih gozdov v prvi in drugi coni TNP.

Na seji sveta TNP je njen član Božidar Kavčič, sicer predstavnik občine Bovec, opozoril, da veljavni zakon o TNP določa državno sofinanciranje komunalnih projektov v parkovnih občinah, kar pa v upravljavskem načrtu ni opredeljeno. Poudaril je, da je ustrezna infrastruktura vitalnega pomena za ohranjanje poselitve v parkovnih občinah.

Ministrica obljublja nekaj več denarja

Iz uprave TNP sporočajo, da so bili v upravljavskem načrtu določeni dolgoročni in operativni cilji, upravljavske naloge in potrebne aktivnosti. Osrednjo vlogo pri upravljanju narodnega parka ima javni zavod TNP, ki na podlagi tega načrta določa letne programe dela v skladu z vsebinskimi in finančnimi izhodišči. Za izvedbo upravljavskega načrta bi v desetih letih potrebovali skoraj sto milijonov evrov (torej deset milijonov evrov na leto), vendar, kot pravijo v upravi TNP, bo dejanska višina sredstev odvisna od višine letnih proračunskih sredstev, od uspešnosti črpanja evropskih sredstev, tržne dejavnosti zavoda ter sredstev, ki jih bodo prispevala druga ministrstva.

Letos je proračun TNP vreden slaba dva milijona evrov in komaj krijejo vse stroške, medtem ko ministrica Majcnova ob obravnavi državnega proračuna za prihodnje leto napoveduje malo več denarja za TNP kot letos, kar je še vedno precej daleč od zneska, določenega v predlogu upravljavskega načrta. A ministrica Majcnova v zvezi s tem pravi, da bi po upravljavskem načrtu pri izvajanju politik na območju TNP sodelovala tudi druga ministrstva (gospodarsko, kulturno, kmetijsko), v isti sapi pa dodaja, da je prioriteta vlade konsolidacija javnih financ in da je tudi od uspešnosti na tem področju odvisna višina sredstev za delovanje TNP in za izvajanje ukrepov iz upravljavskega načrta.

Brez dobrega načrta težko do sredstev EU

»Za nas je pomembno, da se sprejme upravljavski načrt. Žal ga lokalne skupnosti niso podprle in prepoznale kot priložnost za razvoj TNP,« je dejal v. d. direktorja TNP dr. Bogomil Breznik, ki zagotavlja, da kljub skromnim državnim sredstvom vsebin v parku ne bodo krčili. Dodaja še, da je kadra že zdaj premalo, z več denarja pa bi lahko organizirali projektno razvojno službo, ki bi pripravljala projekte in iskala ustrezne finančne vire za izvedbo posameznih projektov.

Na pomislek predsednika sveta zavoda TNP dr. Darija Krajčiča, da bodo brez upravljavskega načrta v zavodu TNP težko iskali dodatne vire v EU za financiranje dejavnosti, je Kramar odvrnil, da verjame, da bodo do denarja v TNP prišli, saj da se za dobre programe vedno lahko najdejo finančni viri. Zaradi časovne zamude, ki spremlja nastajanje upravljavskega načrta (po zakonu o TNP bi moral biti sprejet že leta 2012), Kramar ocenjuje, da bi bilo smiselno postopke za spremembo zakona o TNP in postopek za sprejetje upravljavskega načrta peljati sočasno. »Če smo na upravljavski načrt čakali 33 let, lahko počakamo še dve leti,« je dejal, saj je po njegovem nesmiselno zdaj sprejeti upravljavski načrt, ki bi ga morali po spremembi zakona o TNP popravljati. Kramar sicer verjame, da se »zakon da popraviti hitro, če je politična volja«.