Ministrica prst usmerila v zdravniško zbornico

Po besedah ministrice se je skrajšala čakalna doba na prvi urološki pregled za 33 dni ali za 28 odstotkov.

Objavljeno
29. november 2017 14.14
Posodobljeno
29. november 2017 21.00
Čakalnica v urološki ambulanti,Ljubljana Slovenija 04.03.2016 [Zdravstvo,čakalne vrste,čakalnica]
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se je na kritično revizijo računskega sodišča o delu ministrstva v zvezi z obravnavo raka na prostati odzvala tako, da je s prstom pokazala na zdravniško zbornico in zdravniško društvo.

Zdravniška zbornica v preteklosti ni razpisala dovolj specializacij in ni sledila potrebam prebivalstva, zdravniško društvo pa ni pripravilo kliničnih smernic za zdravljenje raka na prostati, trdi ministrica. Pri tem je pozabila omeniti, da zbornica ne more objaviti razpisa brez soglasja ministrstva za zdravje. To bi torej lahko sproti popravilo razpise, s katerimi si je »določen ceh zdravnikov omogočil takšen položaj, da jih je tako malo, da so potrebe po njih tako velike, da očitno lahko iztržijo več, kot bi lahko sicer«, kakor je ministrica citirala predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. »V času mojega mandata smo povečali in odobrili število specializacij urologije za 75 odstotkov,« je dejala.

Manj čakanja na prvi pregled


Po njenih besedah se je skrajšala čakalna doba na prvi urološki pregled za 33 dni ali za 28 odstotkov. Čakati je treba 140 dni. Število čakajočih pa se je še povečalo, saj je dodatni priliv bolnikov 21-odstoten. »Kolikšne bi šele bili čakalne dobe in število čakajočih, če ne bi pripravili enkratnih ukrepov za skrajšanje čakalnih dob?« Kljub temu se program za skrajševanje čakalnih dob januarja ne bo samoumevno nadaljeval. »Moj namen je, da se enkratni dodatni program nadaljuje, a bo zato treba zagotoviti dodatna finančna sredstva,« je dejala.