Ministrica zaustavila denarni tok za gradnjo ljubljanske urgence

Kolektor Koling naj bi po besedah ministrstva obračunal več storitev, kot jih je bilo določenih v pogodbi.

Objavljeno
21. marec 2016 16.26
dja*RESEVANJE OTROKA
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je potrdila, da je ministrstvo zadržalo del plačila podjetju Kolektor Koling za gradnjo ljubljanske urgence. To so storili zato, ker jim je menda izvajalec obračunal več storitev, kot so jih določili s pogodbo, so dodali na ministrstvu. Zadržana so bila vsa plačila za izkop gradbene jame, izvedbe armature in opažev, kjer so obračunske količine presegale ponudbene. Tako so zadržali 30 odstotkov plačila obračunanih del.

Od izvajalca, nadzornika in projektanta je pri tem ministrstvo zahtevalo »ustrezno utemeljena pojasnila o vzrokih zaznanih stroškovnih odklonov«, so sporočili z ministrstva.

»Ko bomo to razčistili, bomo plačali še preostali znesek,« je zatrdila ministrica v izjavi za medije po sestanku z evropskim komisarjem za zdravje in varnost hrane Vytenisom Andriukaitisom.

Šempeterski primer ni vplival na odločitev

In čeprav je izvajalec del Kolektor Koling tudi gradil šempetrsko novo urgenco, kjer se je izkazalo, da so bile napačno priključeni medicinski plini, pa to po besedah ministrice nima nobene povezave s tokratnim supernadzorom del na ljubljanski urgenci.

So se pa za supernadzor nad deli na ljubljanski urgenci odločili prvič. S tem želijo dodatno preveriti, koliko je bilo dejansko, denimo, vgrajenih cevi, žic in koliko dodatne druge opreme, so danes poročale Finance. Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal je za omenjeni časnik dejal, da je ministrstvo izvajalcem najprej zavrnilo celoten račun v višini 760.076 evrov z DDV. Dva dni pred zapadlostjo računa pa da je ministrstvo zahtevalo dobropis v znesku 258.558 evrov z DDV.

Izvajalec: Gre za neupravičeno oviranje del

Dodal je, da so se v podjetju hoteli izogniti zaostritvi, zato so privolili v izdajo dobropisa, »saj bi v nasprotnem primeru morali dela zaradi neupravičene zavrnitve ustaviti«. Natančni razlogi za zavrnitev Vadnalu niso natančno poznani, tako da to razume kot »neupravičeno oviranje del, saj so bila vsa zaračunana dela tudi izvedena in potrjena v gradbeni knjigi«. Po njegovem mnenju je ministrstvo zlorabilo pravico do razjasnitve in neutemeljeno zavlačevalo s plačilom.

Ljubljanska urgenca bo nastala v okviru diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Trenutno poteka druga faza gradnje, vredna 22 milijonov evrov, ki bo predvidoma zaključena februarja prihodnje leto. V tej fazi bo končana tudi nova urgenca.

Izgradnja DTS, ki se financira iz državnega proračuna, se je začela leta 2007, a so jo leta 2009, ko bi po prvotnih načrtih urgenca že morala obratovati, ustavili. Gradnjo so nadaljevali avgusta lani.