Ministrstvo brani ravnatelja, ki ga občina Vojnik noče več

Svet OŠ Antona Bezenška Frankolovo bo nocoj znova razpravljal o razrešitvi ravnatelja Petra Žureja.

Objavljeno
23. julij 2014 21.39
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Vojnik – Postopek razrešitve Petra Žureja je svet zavoda začel že januarja, danes pa ga bo nadaljeval. Ravnatelju očitajo, da ni organiziral nadomeščanja dveh učiteljic, učenci so bili brez pouka nekaterih ključnih predmetov več mesecev. Inšpektorat za šolstvo očitanih nepravilnosti pri organizaciji pouka ni ugotovil, je pa ugotovil nepravilnosti v postopku razrešitve, ki jih je svet šole popravil.

Ključno vlogo pri razrešitvi ravnatelja ima občina Vojnik, ki so jo starši že novembra lani opozorili, da učenci nimajo pouka nekaterih predmetov. Več mesecev niso imeli angleščine, slovenščine, geografije, kemije, biologije, naravoslovja in likovne umetnosti. Kljub dopisovanjem z ravnateljem po elektronski pošti in najmanj enem sestanku, na katerem je svojo pomoč ponudila tudi ravnateljica sosednje šole, rešitve niso našli.

Svet šole je začel postopek razrešitve, ki pa ni bil voden skladno z zakonom, je aprila ugotovila šolska inšpekcija. Svet šole ni pripravil obrazloženega predloga za razrešitev ravnatelja, ni posredoval pisnega predloga lokalni skupnosti, svetu staršev in učiteljskemu zboru, ni pisno seznanil ravnatelja z razlogi za njegovo razrešitev in niti ministru ni posredoval obrazloženega predloga za razrešitev ravnatelja.

Kaj pa znanje?

Na občini smo izvedeli, da je svet šole vse napake v postopku odpravil, tako da ga bodo danes nadaljevali. Žurej vztraja, da je vse storil prav: »Ker sem svoje odgovore na njihove razloge za razrešitev podal, pričakujem danes predvsem razpravo. Imam občutek, da se je nabralo več nejasnosti.« Žurej ves čas trdi, da je storil vse, kar je bilo v njegovi moči, in da je ministrstvo tisto, ki nadomeščanj ni odobrilo.

Žureju pritrjuje tudi šolski inšpektorat: »Ko je bila učiteljica že drugič v istem šolskem letu zaradi bolezni odsotna, se je v nadaljevanju izvajal pouk njenih predmetov do konca šolskega leta bolj intenzivno. Ker gre za majhno šolo in je ta učiteljica poučevala pet različnih predmetov, je organizacijo nadomeščanja težko izpeljati. Ravnatelj se je obračal tudi na občino, a ni dobil odgovora. Premalo izvedene ure bodo učenci, tako kot na vseh drugih slovenskih šolah v podobnih primerih, nadomestili v novem šolskem letu. Organizacija je že pripravljena.«

V svetu šole zatrjujejo, da navedbe inšpektorata ne držijo in da je bilo prav nasprotno, da je namreč občina želela Žureju pomagati, pa ni bilo odziva. Skrbi jih še, kako se bodo v novem šolskem letu znašli devetošolci, ki v srednji šoli ne bodo nadomeščali lanskega primanjkljaja in ali bo primanjkljaj pri drugih učencih sploh mogoče nadomestiti.