»Ministrstvo je ves čas v stiku z lokalnimi oblasti glede namestitve beguncev«

Premier Cerar tudi zagotavlja, da gre le za začasne centre in da moramo biti pripravljeni na morebiten nov val beguncev.

Objavljeno
20. oktober 2016 21.57
PROTEST PROTI MIGRANTOM V MARIBORU
Be. B., STA
Be. B., STA

Bruselj - Premier Miro Cerar pravi, da je ministrstvo za notranje zadeve v stalni komunikaciji z lokalnimi oblastmi in državljani glede iskanja lokacij za začasne namestitve beguncev. Glede na to, da si ministrstvo ogleduje zasebne lokacije, na črnomaljski občini nimajo informacij o tem. V civilni iniciativi proti namestitvi pa zahtevajo informacije.

V izjavi za medije je Cerar dejal, da pri iskanju lokacij ne gre za stalne centre:»Iščemo pač lokacije, kjer bi lahko začasno za dan, dva ali tri namestili tiste migrante, ki bi ob ponovnem večjem valu migracij prišli tudi do Slovenije.«

Premier sicer upa, da bodo z EU uspeli preprečiti takšen val, a je treba biti pripravljen na vse možnosti. Dejal je, da je prav, da država skrbi, da bodo državljani v vsakem primeru varni in varovani. Hrkati pa da bodo tisti migranti, ki bodo morebiti prišli v Slovenijo, ustrezno obravnavani.

Cerar upa, da bodo skupaj z EU uspeli preprečiti takšen val, je pa treba biti pripravljen na vse možnosti. "Zato je prav, da država skrbi, da bodo državljani v vsakem primeru varni, varovani in da bodo lahko tisti begunci in migranti, ki bi morebiti prišli v Slovenijo, ustrezno obravnavani," je dodal.

Potem ko je ministrstvo za obrambo opustilo možnost, da bi od občine Črnomelj zahtevalo vračilo zemljišča na Vražjem kamnu, ki se je omenjalo kot možna lokacija sprejemno-registracijskega centra, ministrstvo za notranje zadeve išče alternativne možnosti za vzpostavitev teh centrov. V teh dneh si tako ogleduje lokacije, ki so jih ponudili zasebniki.

Za katere lokacije gre, na Občini Črnomelj nimajo podatkov, saj so v zasebni lasti.» Po zagotovilih ministrstva za notranje zadeve bomo podatke prejeli le, če se bo izkazalo, da je katera od lokacij primerna za nadaljnje postopke, če bo uporaba nujno potrebna,« so zapisali na občini.

Izpostavili so tudi, da o dogajanju glede vzpostavitve registracijskih centrov redno obveščajo občane oziroma javnost.

Oglasili so se tudi v Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki je prejšnji teden tudi pripravila protest proti kakršnikoli obliki centra za begunce na njihovem območju. Zapisali so, da se je po sporočilu notranjega ministrstva na njih obrnilo veliko občanov Metlike in Črnomlja.

»Ti so v skrbeh zaradi morebitne postavitve migrantskega centra v njihovi občini. Glede na dejstvo, da so predstavniki ministrstva izjavili, da so občinska vodstva posameznih občin v Beli krajini z vsemi aktivnostmi seznanjena, smo občinskim vodstvom v Metliki in Črnomlju poslali vprašanje, ali potekajo kakršnikoli ogledi za postavitev domnevnih sprejemno-registracijskih centrov«, so zapisali v odprtem pismu vladi, notranjem ministrstvu in županom vseh treh belokranjskih občin.

Vlado pozivajo, naj odstopi od kakršnih koli namer po postavitvi migrantskega centra kjerkoli v Beli krajini ne glede na to, ali bi bil prehodni, registracijski ali namestitveni. Ministrstvo za notranje zadeve pa naj v primeru povečanega števila ilegalnih prehodov poveča nadzor na državni oziroma zunanji schengenski meji.

Zanima jih tudi, kaj se bo zgodilo z ilegalnimi prebežniki, ki bodo dobili azil in ali to pomeni, da bodo postali novi sosedje tistega kraja, kjer bo takšen center nameščen.

V primeru postavitve ali umestitve takšnega centra kjerkoli na območju Bele krajine pa napovedujejo nadaljnje ukrepe in tudi nov, še večji protest oz. fizično zaporo cest. V vsakem primeru pa civilna iniciativa nadaljuje s svojimi aktivnostmi in še vedno zbira podpise pod peticijo, ki jih bomo tudi predali pristojnemu ministrstvu, so zapisali.