Ministrstvo ne bo vzdrževalo rudnikov

Kulturno ministrstvo naj bi plačevalo in nadziralo nekdanje rudnike.

Objavljeno
27. april 2015 19.23
Idrija 04.12.2012 - Koncert Dva knapa en hunt v rudniku Idrija.foto:Blaz Samec/DELO
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Idrija – »Kulturno ministrstvo ne bo skrbelo za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring v nekdanjem rudniku živega srebra Idrija«. To novico je vladi, gospodarskemu ministrstvu, Idriji in še komu spročilo kar prek sporočila za javnost, medtem ko lokalna skupnost in država pospešeno iščeta rešitev za trajnostno skrb Unescove Idrije. Tokrat menda dokončno.

»Ministrstvo za kulturo, kot resorno ministrstvo za javni zavod, ustanovljen z namenom celovitega upravljanja kulturne dediščine, povezane z rudiščem, s ciljem vpisa dediščine živega srebra v Idriji na Unescov seznam svetovne dediščine, za vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring vplivnega območja rudnika ne razpolaga z nikakršnimi strokovnimi, kadrovskimi, nadzornimi in finančnimi pogoji,« so zapisali v sporočilu z naslovom Kdo želi zapirati rudnike prek kulture?

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je vlada ustanovila leta 2011. Lani je k dejavnostim zavoda dodala še vzdrževanje nezalitega dela rudnika in letos prenesla dolžnosti z družbe, ki je v likvidaciji, na center. Na kulturnem ministrstvu poudarjajo, da gre za dejavnosti pretežno rudarske in geološke stroke, ki zahtevajo strokovno znanje. Tega ministrstvo nima niti v obsegu, ki bi zagotavljal minimalni nadzor nad aktivnostmi javnega zavoda. »Ministrstvo ne izpolnjuje niti najosnovnejših pogojev, da bi lahko nosilo odgovornost za vzdrževanje rudnikov in monitoring vplivnega območja rudnikov ter s tem nosilo odgovornost za človeška življenja in materialno škodo v primeru nesreč ožjega ali širšega območja. Prav tako za rudarjenje in monitoring ministrstvo za kulturo ne more namenjati že tako prenizkih sredstev za izvajanje kulturnih dejavnosti.«

Zadeva sodi v gospodarski resor

Kakor poudarjajo, so predlog sprememb ustanovnega akta centra posredovali ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, da bi skupaj s še nekaterimi ministrstvi našli sistemsko rešitev za Idrijo. Minister Počivalšek se je s kolegico Julijano Bizjak Mlakar sicer strinjal, da gospodarska dejavnost in vzdrževanje rudnikov ne more biti v pristojnosti kulturnega ministrstva in da mora rešitve poiskati gospodarski resor. Tako so na kulturi pričakovali, da bo njihov predlog, da se iz nabora dejavnosti javnega zavoda s področja kulturne dediščine dejavnost vzdrževanje nezalitega dela jame in monitoring črta. Pravtako, da bo MGRT dodal ustrezne predloge sklepov vlade, ki mu bodo v sodelovanju z lokalno skupnostjo omogočili oblikovanje zakonite vmesne, začasne rešitve, kakor tudi trajne sistemske rešitve, v okviru celotnega področja vzdrževanja objektov nekdanjih rudarskih podjetij v zapiranju. »To se za zdaj še ni zgodilo,« izpostavljajo.

V Idriji so razumevajoči do opozoril kulturnega ministrstva in se vzporedno pogovarjajo z gospodarskim ministrstvom. »Občina lahko tudi pomaga, toda lastnik rudnika je država. Tega se mora zavedati,« je na finančno dolžnost opozoril župan Bojan Sever. Podrobnosti o morebitnih rešitvah ni razkril, namignil je le, da bi se to utegnilo zgoditi še pred prihajajočimi prazniki. »Iščemo trajnostno rešitev, to moramo razumeti. Kakor je bilo doslej zastavljeno, seveda ne more delovati. Hkrati gre za spremembo sklepov preteklih vlad, stvar je tudi pravno zavozlana. Gremo pa v pravo smer in ni nujno, da je kultura zraven. Tokrat se bomo dogovorili, to vam zagotavljam,« je sklenil Sever.