Ministrstvo vložilo ovadbo zaradi eZdravja

Računsko sodišče je ugotovilo več nepravilnosti v izvajanju projekta eZdravje.

Objavljeno
07. maj 2014 14.29
SLOVENIJA LJUBLJANA 11.11.2011 ZDRAVSTVO ORL KLINIKA BOLNIKI OPERACIJA FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Ministrstvo za zdravje je vložilo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja v projektu eZdravje in podalo prijavo koruptivnega ravnanja oziroma nasprotja interesov na KPK, je razvidno iz porevizijskega poročila projekta eZdravje, ki ga je danes objavilo računsko sodišče.

Ministrstvo v porevizijskem poročilu ni v celoti zadovoljilo sodišča.

Računsko sodišče je med lani opravljeno revizijo ugotovilo, da je ministrstvo v okviru projekta eZdravje kupilo različno strojno in programsko opremo ter vrsto različnih garancijskih, vzdrževalnih in svetovalnih storitev.

V nekaterih primerih kupljene strojne in programske opreme ter garancijskih in vzdrževalnih storitev ni uporabilo, jih ni uporabilo v celoti ali pa jih je uporabilo šele več kot eno ali dve leti po nakupu.

Računsko sodišče je še ugotovilo, da je ministrstvo večkrat naročilo vsebinsko zelo podobne svetovalne storitve, v nekaterih primerih pa rezultatov svetovalnih storitev niso uporabili.

Ministrstvo je na podlagi ugotovitev računskega sodišča moralo začeti postopke ugotavljanja odgovornosti posameznikov za navedene odločitve. Tako je ministrstvo marca letos proti neznanemu storilcu vložilo kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zaradi suma storitve kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, in v okviru tega predlagalo tudi uveljavljanje morebitnega premoženjskopravnega zahtevka.

Poleg tega je ministrstvo sočasno s kazensko ovadbo vložilo tudi prijavo koruptivnega ravnanja oziroma nasprotja interesov na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Zaposlenemu ministrstva pa so izdali opozorilo pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, še navaja Računsko sodišče. Te ukrepe ministrstva je Računsko sodišče ocenilo kot zadovoljive.

Kljub temu je ministrstvo po oceni Računskega sodišča kršilo obveznost dobrega poslovanja, kot jih določa zakon o računskem sodišču in njegov poslovnik. Popravljalni ukrepi ministrstva so namreč po oceni Računskega sodišča le delno zadovoljivi.

Med drugim ministrstvo ni odpravilo vseh vsebinskih in finančnih nedoslednosti v investicijski dokumentaciji. Tako kljub vsem popravkom iz popravljenega investicijskega programa projekta eZdravje še vedno niso nedvoumno jasni ocenjeni stroški projekta.

Računsko sodišče v porevizijskem poročilu na primer poudarja, da je v popravljenem investicijskem programu vrednost projekta Telekap na enem mestu ocenjena na 169.698 evrov, na drugem mestu pa na 203.638 evrov. Poleg tega ministrstvo v večjem delu tabel s finančnimi podatki v popravljenem investicijskem programu še vedno ne navaja, ali gre za zneske z DDV ali brez njega.