Ministrstvo za izobraževanje z novim razpisom za učitelje začetnike

S tem razpisom bomo lahko vrtci, šole in druge ustanove zaposlili 319 učiteljev.

Objavljeno
12. februar 2016 17.09
Pedagoška fakulteta v Ljubljani 09.novembra 2015 [Ljubljana,Univerza v Ljubljani,Pedagoška fakulteta,fakultete,študenti]
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Ljubljana - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v uradnem listu danes objavilo razpis Prva zaposlitev na področju vzgoje in izobraževanja 2016, s katerim bodo lahko vrtci, šole in druge ustanove zaposlili 319 učiteljev oz. vzgojiteljev začetnikov. Podoben razpis je ministrstvo objavilo že novembra lani, a se je prijavilo le sedem kandidatov.

Razpis, ki ga delno financirata EU ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, bo odprt do 7. marca, nanj pa se lahko prijavijo pripravniki, stari do vključno 29 let. Z njim želijo učiteljem, svetovalnim delavcem in vzgojiteljem začetnikom omogočiti načrtovano, organizirano in strokovno vodeno praktično usposabljanje za samostojno vzgojno-izobraževalno delo v šoli oziroma vrtcu, piše na spletni strani ministrstva.

Cilj javnega razpisa je zaposlitev 319 učiteljev začetnikov, 131 v vzhodni in 188 v zahodni kohezijski regiji, kar je 19 delovnih mest več kot v lanskem razpisu. Izbrane kandidate bodo zaposlili za obdobje osmih mesecev, in sicer na projektnem delovnem mestu učitelja, svetovalnega delavca ali vzgojitelja v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, glasbenih šolah, dijaških domovih ter šolah in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Gre za zavode, ki izvajajo javnoveljavne programe oziroma programe s pridobljeno javno veljavnostjo, za katere so vpisani v razvid izvajalcev teh programov.

Le takšen zavod je lahko prijavitelj na razpis. Pred vložitvijo prijave na razpis mora v skladu z zakonodajo s področja zaposlovanja objaviti prosto projektno delovno mesto, opraviti izbirni postopek, skupaj z izbranim kandidatom za učitelja začetnika pripraviti predlog načrta usposabljanja in izpolniti prijavo, ki jo mora skladno z zahtevami javnega razpisa posredovati ministrstvu.

Prvi razpis je predvideval uvajanje pripravnikov z izkušenimi učitelji oziroma vzgojitelji v zadnjem letu pred njihovo načrtovano upokojitvijo, po upokojitvi pa bi pripravnik nato zasedel sproščeno delovno mesto. Tokratni razpis te možnosti ne predvideva več, prav tako je zanj na razpolago nekoliko manj sredstev, in sicer 5,3 namesto 5,4 milijona evrov.

Posamezni izbrani prijavitelj bo z učiteljem začetnikom sklenil pogodbo o zaposlitvi na razpisanem projektnem delovnem mestu za čas osmih mesecev, za polni delovni čas, z začetkom opravljanja dela 1. aprila letos. Po izteku pogodbe o zaposlitvi na projektnem delovnem mestu pa bo z istim učiteljem začetnikom prijavitelj sklenil novo pogodbo o zaposlitvi s trajanjem vsaj do 30. junija 2017, so še navedli na ministrstvu.