Miran Jerič si je premislil: ne bo kril dolga kegljačev do NLB

Franc Markelj, vršilec dolžnosti predsednika KK, je pripravljen pred sodiščem dokazati, da so mu dolg podtaknili.

Objavljeno
19. februar 2015 23.49
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Hrastniški občinski proračun ne bo kril 17.000 evrov obveznosti kegljačev hrastniškega Kegljaškega kluba (KK) Rudnik do NLB. Hrastniški župan Miran Jerič si je pred nocojšnjo sejo občinskega sveta premislil in odstopil od prvotnega predloga, da kegljaški dolg do NLB poravna občina. Užaljeno je ugotavljal, da bi se brez občinskega posredovanja pri NLB v KK že zgodila izvršba. Toda svetnikov zgodba o KK ni posebej zanimala. Navsezadnje, so rekli, občinski svet ni sodišče.

Sedemnajst tisočakov bodo v proračunu prerazporedili z rebalansom, kdo bo dolg KK do banke kril, pa ta hip ostaja neznanka - tako kot je za zdaj neznanka tudi vprašanje, kdo ga je ustvaril. Franc Markelj, vršilec dolžnosti predsednika, vztraja, da so mu ga kot zakonitemu zastopniku KK podtaknili.

Markelj trdi, da bo na sodišču, ki je eno ovadbo proti bivši tajnici KK Snežani Žerko že ovrglo, poskušal ponovno, tokrat kot subsidiarni tožnik, dokazati, da je njegov podpis na kreditni vlogah in bianco menicah ponarejen, kar je že potrdil tudi grafolog, za ponarjenje listin in protipravno prilastitev klubskega denarja v višini 25 tisoč evrov pa še naprej sumi klubsko tajnico, ki ji - tako Markelj - brez naveze z računovodskim servisom in bančnim uslužbencem v hrastniški podružnici ne bi moglo uspeti.

Če mu po sodni poti ne uspe dokazati nedolžnosti, bo moral dolg kriti sam, je po seji nocoj pikro ugotavljal Markelj. A v dokazovanju svojega prav in domnevne klubsko-bančno- računovodske lokalne sprege, pravi, je pripravljen iti do konca. Še zlasti, ker hrani dokaze, da so dolgovi iz naslova posojil nastali brez sklepa in vednosti upravnega odbora, sporna elektronska pošta pa je na banko in druge institucije romala s tajničinega naslova - nepodpisana. V "dokazni mapi" so tudi dokumenti o neizplačanih nagradah kegljačem in neizplačanih potnih stroških, ki jih je tajništvo upravnemu odboru in vodstvu kluba prikazovalo kot izplačane. Klubska gotovina naj bi tudi bila domnevni vir protipravnega prisvajanja denarja.

Markelj je prišel nocoj svojo plat zgodbe predstavit občinskim svetnikom in bil pripravljen odgovarjati tudi na vprašanja. Prav veliko mu jih niso postavili. Mnenja o tem, zakaj bi občina 17 tisočakov iz proračuna dala prav kegljačem, so bila deljena, razprava površna, ocena, da kegljišče ne sme priti v zasebne roke, pa enotna. Le Marko Funkl z Liste Naš Hrastnik je podvomil, da je bila prvotna Jeričeva namera, da dolg pokrije iz proračuna, v resnici namenjena zaščiti javnega interesa in društvenega premoženja ...

Pregovorno previdni Hrastničani so se na koncu odločili počakati na sodbo sodišča, do takrat pa so prst obtožbe usmerili v vodstvo KK. "Če bi nadzor v KK delal, teh nečednih rabot - če so sploh bile - ne bi bilo," je dejal župan Miran Jerič.
Tačas pa je med hrastniškimi kegljači že zakrožila druga nenavadna zgodba, ki je povezana s prenovo kegljišča pred petimi leti. Investicija je stala dobrih 76.000 evrov, občini pa naj bi jo z izdatnimi donacijami pomagali financirati znana slovenska cementarna in lokalna gradbena družba.