Miro Cerar s Triglava na obisk k Merklovi

Val beguncev, ki potujejo proti Nemčiji, bo tema pogovorov slovenskega premiera Mira Cerarja, ki ga bo v četrtek v Berlinu sprejela kanclerka Angela Merkel.

Objavljeno
10. januar 2016 21.32
Peter Jančič
Peter Jančič
Predsednik vlade Miro Cerar bo v sredo zjutraj, kot so napovedali v njegovem kabinetu, najprej odpotoval na jug Italije na obisk ladje Triglav, ki bo po odločitvi vlade prejšnji teden vsaj še do marca sodelovala v mednarodni operaciji proti tihotapljenju ljudi in preprečevanju tragedij beguncev v Sredozemskem morju. Na obisku v Neaplju bo predsednika vlade spremljala obrambna ministrica Andreja Katič (SD). V sredo zvečer pa bo že dopotoval v Berlin.

Na uradnem obisku v Berlinu pri nemški kanclerki je bil Cerar že oktobra 2014. To je bil njegov prvi obisk v tujini po prevzemu oblasti. V četrtek se bo z Merklovo pogovarjal tudi predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Slovenski premier in predsednik evropske komisije bosta konec tedna sodelovala na osmem vrhu gospodarstvenikov, ki ga prirejata časopis Die Welt in založba Axel Springer, na tem letnem srečanju je med govorniki tradicionalno tudi Merklova.

Po informacijah iz premierovega kabineta bo Cerar na srečanju gospodarstvenikov eden od uvodničarjev, v četrtek zvečer pa bo na pogovoru z gospodarstveniki tudi Merklova. Tudi to srečanje bo močno zaznamovalo vprašanje posledic velikih migracij.