Mishaly tudi na zdravniški zbornici

Žitnik: »Poglejte gor u luft, rečte dan je lep in pojdite v tri krasne. Lahko me citirate. Bog z vami in nasvidenje.«

Objavljeno
11. februar 2016 16.28
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar

Ljubljana − Izraelski kirurg David Mishaly je prejšnji četrtek, ko se je mudil v Ljubljani, obiskal tudi zdravniško zbornico. Tam so povedali, da je prišla pobuda za sestanek z njegove strani, sprejel pa ga je predsednik zbornice Andrej Možina.

»Pogovor je bil predvsem neformalne narave, hkrati pa sta spregovorila nekaj besed tudi o temi okoli programa otroške srčne kirurgije in Mishalyjeve vloge v njem. Glede na naravo obiska predsednik zbornice ni govoril o njem s strokovno direktorico kliničnega centra Marijo Pfeifer,« so pojasnili na zbornici. Pfeiferjevo oziroma ljubljanski klinični center je namreč Mishaly prejšnji teden prav tako obiskal. V UKC so povedali, da ga ni povabil nihče.

»Strokovna direktorica ga je sprejela na željo in prošnjo staršev otrok s prirojeno srčno napako, in sicer na neobvezujoč razgovor,« so zapisali v UKC. Dodali so še, da Mishalyja v bodoče nikakor ne nameravajo angažirati za sodelovanje pri operacijah otrok s prirojeno srčno napako v UKC Ljubljana: »Tudi ga ne bomo vključili v novi program otroške srčne kirurgije.«

Žitnikovo posredovanje

Na zdravniški zbornici se je Mishaly na obisk najavil prek Marka Žitnika, predstavnika Društva Veliki srček. »Komunikacija s civilnimi iniciativami in društvi poteka prek ustaljenega kanala, in sicer službe za odnose z javnostjo. Mishaly je prišel v Žitnikovem spremstvu, vendar ta pogovoru ni prisostvoval.« Na zbornici so povedali še, da je Mishalyjeva članarina zbornici v celoti poravnava.

Ko smo hoteli Žitnika vprašati o namenu Mishlayjevega obiska, nam je odvrnil: »Poglejte gor u luft, rečte dan je lep in pojdite v tri krasne. Lahko me citirate. Bog z vami in nasvidenje.«

Iz Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije so sporočili, da so v letu 2012, ko je nastopila težava zaradi odsotnosti ustreznega srčnega kirurga v UKC Ljubljana, na podlagi pozitivnega mnenja konzilija zdravnikov pristojne klinike UKC Ljubljana napotili na zdravljenje v tujino (operacijo na srcu) devet otrok, v letu 2013 pet otrok, v letu 2014 pa že 60 otrok. V letu 2015 so po zadnjih razpoložljivih podatkih do 16. novembra napotili v tujino 25 otrok. Vse dosedanje stroške za te operacije v tujini, ki jih je oziroma še bo plačal ZZZS, ocenjujejo na 3,5 milijona evrov, to je v povprečju 36.000 evrov za eno napotitev.

Na operacijo k Mishalyju v Izrael pa UKCL otrok s prirojeno srčno napako ne napotuje več. Mishalyja smo prejšnji teden klicali, a neuspešno.