Mishaly v Ljubljani, UKC zavrača sodelovanje

Izraelski kirurg David Mishaly je ponudil, da bi v Ljubljani izvedel tri operacije otrok, a UKC Ljubljana z njim ne želi več sodelovati.

Objavljeno
04. februar 2016 17.33
Brigite Ferlič Žgajnar, Ma. F.
Brigite Ferlič Žgajnar, Ma. F.

Izraelski kirurg David Mishaly se mudi v Ljubljani, kjer naj bi potekal tudi pogovor z vodstvom UKC Ljubljana o nadaljnjem sodelovanju oziroma operaciji treh otrok. Mishaly je menda ponudil, da bi jih operiral pri nas, strokovna direktorica Marija Pfeifer pa naj bi to odklonila. Ali bo otroke operiral v Izraelu, ni znano.

Tomislav Klokočovnik, vodja programa otroške srčne kirurgije navaja, da so sodelovanje z Mishalyjem prekinili, ko so mu na operacijo napotili otroka, ki je v Izraelu umrl, odpustnice, iz katere bi videli, kaj se je z otrokom dogajalo, pa nismo dobili: »Mishaly nas je kriminaliziral, zato se je zadeva za nas z njim končala.«

Podatek o sestanku, na katerega ni bil povabljen, ga je zato začudil. Pričakuje, da bo dobil odgovore, zakaj je do njega sploh prišlo in kdo ga je predlagal.

»Program deluje dobro, v njem smo, odkar ga vodim operirali okrog dvesto oseb, stopnja mortalitete je od leta 2007 upadla.«

Klokočovnik je še povedal, da spoštujejo poročilo mednarodnega nadzora nad stanjem programa otroške kirurgije za čas, ko je bil v njem glavni kirurg Mishaly, in čakajo na epilog te zgodbe. Slednji pa je povezan tako z delom zdravniške zbornice kot organi pregona.

V UKC Ljubljana na željo staršev otrok

Mishalyja ni v UKC Ljubljana povabil nihče. Strokovna direktorica ga je danes sprejela na željo in prošnjo staršev otrok s prirojeno srčno napako, in sicer na neobvezujoč razgovor, so sporočili iz UKC Ljubljana. »Koga je še obiskal, ne vemo. UKC Ljubljana ga v bodoče nikakor ne namerava angažirati za sodelovanje pri operacijah otrok s prirojeno srčno napako, niti ga ne bomo vključili v novi program otroške srčne kirurgije,« pojasnujejo.

***

V članku je zavajajoč naslov »Izraelski kirurg Mishaly se dogovarja za operacijo treh otrok« in tudi zapis v članku »Mishaly je menda ponudil, da bi tri otroke na srcu operiral pri nas, a je domnevno to možnost odklonila«.

Zgoraj navedeno ni bila tema pogovora med strokovno direktorico UKC Ljubljana prof. dr. Marijo Pfeifer, dr. med. in dr. Davidom Mishalyem in tudi ne vsebina uradnega odgovora UKC Ljubljana. O operacijah treh otrok se nista pogovarjala.

Univerzitetni klinični center Ljubljana

Služba za odnose z javnostmi

 

***

Dejstvo je, da tega, o čem natančno se je strokovna ditektorica ljubljanskega kliničnega centra Marija Pfeifer na "neobvezujočem razgovoru" pogovarjala z izraelskim kirurgom Davidom Mishalyjem v UKCL niso razkrili. Zato smo v članku povzeli neuradne informacije, in da gre za take, je iz članka razvidno. Poleg tega smo v članku v celoti objavili uraden odgovor kliničnega centra.

Brigite Ferlič Žgajnar