Mladi mirovniki zavzeli mesto

V Slovenj Gradcu potekata Mirovniški festival in festival drugačnosti.

Objavljeno
23. september 2016 14.14
Mirovniški festival v Slovenj Gradcu
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Slovenj Gradec − V starem mestnem jedru Slovenj Gradca poteka tradicionalni mirovniški festival. Letos pod geslom »V iskanju boljšega jutri: Gradimo mir!«

Festivala se udeležuje štirideset različnih društev, nevladnih in humanitarnih organizacij, ki svoje poslanstvo predstavljajo na stojnicah, na glavnem odru pa se vrstijo glasbeni nastopi. Župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas je v pozdravnem nagovoru dejal, da otroci drugače odgovarjajo na vprašanje, kaj je mir, kot pa odrasli. Učenci prve osnovne šole iz Slovenj Gradca na svoji 'srčni stojnici' opozarjajo na moč srca. Nika, Mojca in Tjaša so prepričane, da ni dobro biti nasilen, slabe volje, sovražiti in biti maščevalen, pač pa da je prava moč srca v tem, da imaš koga rad, da ga spoštuješ, z njim sodeluješ, mu verjameš in mu odpuščaš.

Osnovnošolci iz Šmartna pri Slovenj Gradcu ugotavljajo, da vlada svojevrsten mir v šolski kuhinji, če učenci pojedo vse kosilo. Sodelovali so v projektu Hrana ni za tjavendan in ugotovili, da učenci še vedno zavržejo preveč hrane. »Količina ostankov hrane je odvisna od tega, kaj je na jedilniku,« je rekel Dejan, ki je s sošolkami Zalo, Najo in Manco obiskovalcem stojnice delil recepte za pripravo okusnih jedi iz ostankov.

Učenci Tretje osnovne šole, ki jo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami, so prepričani, da kdor pôje, slabo ne misli. Pod vodstvom učitelja glasbe Vojka Veršnika so po predlogi pravljice Grigorja Viteza z naslovom Zrcalce posneli  pesem in videospot. Glasbo in scenarij je napisal njihov učitelj Luka Pernek, učenci pa so za videospot sami izdelali maske, ki jih danes predstavljajo za stojnici. S ponosom predvajajo videospot, v katerem tudi nastopajo. Z njim so sodelovali na natečaju Video S-factor in zmagali.

Ob mirovniškem festivalu v mestu poteka tudi deveti festival drugačnosti. Mladim se predstavljajo gluhi in naglušni ter gibalno ovirani posamezniki. Oba festivala sta osrednja dogodka ob praznovanju občinskega praznika, ki se bo jutri nadaljevalo s tekmovanjem četrtnih in vaških skupnosti v kuhanju golaža po receptih starih slovenjgraških gostiln ter ekofestivalom slovenskih ekoloških kmetij, ki bo v središču mesta v nedeljo. Živahno bo tudi v Deželi škratov na Gmajni, kamor ta in prihodnji konec tedna vabijo na škratovanje.