Mladi rokometaši po dolgih letih iz Izole

Prireditev Eurofest je v Koper »preselila« 18.000 prenočitev in skoraj milijonski posel.

Objavljeno
11. marec 2015 23.33
HANDBALL-WC-2015-SLO-BRA
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Direktor agencije Eurofest Toni Barič je včeraj sporočil, da bodo 23. veliko rokometno prireditev Eurofest letos po 22 letih preselili v Koper. Vzrok: neprimerno boljše možnosti za športnike, več igrišč, prenočišč ter finančne in materialne pomoči v koprski občini kot v Izoli.

Izolski župan Igor Kolenc je ogorčen: »Zelo neprofesionalno, da se poslovi na takšen način in da nas o tem niti ne obvesti.« Včeraj je v izolski občini kar malce zavrelo, ko so v županovem kabinetu izvedeli, da bo tradicionalna in cenjena športna prireditev letos v Kopru. Čeprav je rokometni festival prinašal kraju izjemno pomembne goste, organizatorji v agenciji Eurofest po izjavi direktorja Tonija Bariča najmanj osem let niso imeli zadostnega posluha. Pomoč izolske občine se je v tem času zmanjšala za skoraj polovico, je povedal Barič. Na Eurofestu v Izoli je lani nastopilo 168 rokometnih ekip, v katerih je bilo skupaj s trenerji, spremljevalci in sorodniki več kot 3000 ljudi iz 20 evropskih, azijskih in afriških držav, od tega 2000 mladih (večina med 12. in 18. letom), tisoč pa starejših. V Izolo so prihajali v času običajne tako imenovane turistične luknje in so v šestih dneh ustvarili kar 18.000 prenočitev. Mnogi so resda spali po šolah in dijaških domovih, toda drugi po hostlih in običajnih hotelih. Povprečna poraba na udeleženca v šestih dneh (računana je vsa poraba, prenočišče, hrana in drugo) je bila po besedah Bariča med 250 in 330 evri. Iz tega je mogoče sklepati, kako donosen je posel. Še posebno ker gre za čas, ko ob našem morju še ni največjega navala turistov.

Za Koper so se organizatorji Eurofesta (za katerega dela od 18 do 20 ožjih sodelavcev) odločili ne le zaradi večje pomoči koprske občine in sponzorjev, temveč tudi zaradi bistveno bolj urejenih športnih igrišč, zaradi večje in bližnje ponudbe prenočitvenih zmogljivosti, ki so povsem blizu športnorekreacijskega centra Bonifika. Osrednji prireditveni prostor bo tudi letos tik ob morju, na koprskem Ukmarjevem trgu, v bližini kopališča in ribiškega pristanišča. Ker ob rokometnih tekmah zvečer pripravijo še vrsto spremljevalnih zabavnih in družabnih prireditev, v agenciji Eurofest pričakujejo, da si bo te dogodke v šestih dneh ogledalo okoli 30.000 gledalcev. Koper je glede športne infrastrukture, organizacije velikih športnih prireditev (več evropskih in državnih prvenstev) in turistične ponudbe eno najbolj razvitih mest v državi na področju športnega turizma, zato selitev turistično-športne prireditve v Koper ni presenečenje.

Igor Kolenc je dejal, da je agencija Eurofest lastnica blagovne znamke in da je lahko sprejela takšno poslovno odločitev, vendar se bodo organizatorji morali spoprijeti z očitki drugih (nekdanjih) sodelavcev Eurofesta, da je prireditev zrasla in se utrdila v Izoli. Zato je z njeno selitvijo tako, kakor če bi iz Izole odpeljali Ribiški praznik. Prav tako je Kolenc prepričan, da bodo v Izoli namesto te našli drugo ali podobno prireditev. Barič pa je ugovarjal, da so jo preselili zato, ker je bila v Izoli obsojena na nazadovanje.