Mladi se v kriznem centru počutijo varne

V desetih letih delovanja so v kriznem centru Kresnička začasno zavetje dali 436 mladim.

Objavljeno
21. oktober 2014 21.28
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Lesce – V gorenjskem kriznem centru za mlade Kresnička v Lescah, ki je eden od desetih v državi, so v desetih letih pomagali 436 otrokom in mladostnikom v težavah. Socialna država slabi, to se kaže tako, da je denarja za center zaradi posledic krize vsako leto manj, pravi direktorica CSD Radovljica Urška Repar Justin. Program kljub temu ni ogrožen.

Zaradi fizičnega in psihičnega nasilja se je v krizni center zatekel tudi 17-letnik, ki je povedal, da je v Kresnički našel zavetje in zaščito. »V začasnem domu se počutim varno,« je poudaril. Pritrdili so mu tudi najstnici in mladenič, ki te dni bivajo v centru.

Najpogostejši vzrok za prihod v krizni center so neurejene družinske razmere, fizično in psihično nasilje, težave v odraščanju, hude konfliktne situacije, zanemarjanje pa tudi spolno nasilje. Največkrat se v krizni center mladostniki zatečejo na predlog centra za socialno delo, redkeje na predlog interventne službe, šole ali staršev. Pomoč poiščejo predvsem starejši mladostniki, stari od 15 do 18 let, redkeje otroci, mlajši od deset let. Nekateri mladostniki v krizni center pridejo kar sami, v tem času pa normalno obiskujejo šolo.

»Naše delo temelji predvsem na spodbujanju otrok in mladostnikov, da aktivno sodelujejo v reševanju svojih stisk in težav, da jih prepoznajo in znajo ubesediti tako v odnosu s starši kot z drugimi,« je pojasnila vodja Kresničke Ana Koren.

Zaradi krčenja državnega denarja so jim pri zagotavljanju sredstev za izvajanje programa že doslej pomagali donatorji, pred prihajajočo zimo pa bodo prvič z njihovo pomočjo kupili kurilno olje, je povedala Urška Repar Justin, ki pravi, da so mesečni stroški delovanja centra, v katerem je zaposlenih pet strokovnih delavcev, okoli 13.000 evrov oziroma okoli 150.000 evrov na leto.

Letos največ mladostnikov z območja Jesenic

Zadnja leta se je v krizni center največ mladostnikov vključilo z območja upravne enote Radovljica (občin Radovljica, Bled, Bohinj in Gorje), letos pa krepko prednjačijo mladostniki z območja upravne enote Jesenice (občine Jesenice, Žirovnica, Kranjska Gora). Od skupaj 34 vključenih jih je polovica s širšega območja Jesenic. V krizni center se lahko zatečejo mladostniki iz vseh gorenjskih občin, sprejmejo jih tudi iz drugih delov Slovenije, če je treba.

V centru mladi bivajo praviloma do 21 dni, zaradi okoliščin jim po posvetovanjih strokovnih delavcev kriznega centra in centrov za socialno delo omogočijo tudi daljše bivanje. Letos so od 34 sprejetih 13 mladim podaljšali bivanje. Po namestitvi v centru se mladi najpogosteje vrnejo v matično družino, saj so starši vključeni v reševanje težav mladostnikov.