Mladi zdravniki najraje v Koper in Ljubljano

Za 229 mest prijavljenih 314 kandidatov, torej bo vsaj 85 mladih zdravnikov tudi po razpisu brezposelnih.

Objavljeno
26. april 2014 00.44
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Ambulante bodo kmalu obogatene z 229 mladimi zdravniki, kolikor je razpisanih mest za specializacije na spomladanskem nacionalnem razpisu zdravniške zbornice. Prijavilo se je 314 kandidatov, torej bo 85 zdravnikov tudi po razpisu ostalo brez službe. Največ mest je za družinske zdravnike.

V Sloveniji je po podatkih zdravniške zbornice 466 mladih zdravnikov z diplomo (med njimi 42 tujcev iz tako imenovanih tretjih držav), ki ne morejo samostojno opravljati zdravniškega dela, ker še nimajo specializacije in tudi niso vključeni v specializacijo, ki pomeni pot do licence za samostojno opravljanje zdravniškega poklica. Vseh 466 že ima pogoje, da bi se za specializacijo prijavili. Na tokratni razpis se jih je prijavilo 314, kar bi lahko pomenilo, da so preostali bodisi odšli v tujino bodisi so se zaposlili zunaj primarnega zdravniškega poklica (v raziskovanju, v administraciji, v farmacevtskih in podobnih podjetjih, v drugih poklicih). Po zadnjih podatkih je bilo prijavljenih na zavodu za zaposlovanje, torej dejansko povsem brezposelnih, 192 zdravnikov. Število brezposelnih zdravnikov je doseglo vrh lani poleti (glej tabelo), po vsakokratnem razpisu specializacij pa število uplahne. Štiri- do šestletna specializacija pomeni namreč za zdravnika prvo dlje časa trajajočo zaposlitev.

Za 293.000 evrov vredne specializacije tudi 34 tujcev

Med 314 kandidati za 229 mest za nove zdravnike specialiste je prijavljenih tudi opazno število tujcev iz tretjih držav (glej tabelo). Ker je v Sloveniji veliko nezaposlenih domačih zdravnikov in ker je specializacija razmeroma draga – v povprečju stane 293.000 evrov, plača pa jo zdravstvena blagajna – je zdravniška zbornica hotela razpis za tujce omejiti, a je ministrstvo za zdravje (zanj Ksenija Mihovar Globokar) pojasnilo, da če bi »zakonodajalec imel namen omejevati sredstva za specializacije za točno določeno kategorijo oseb, bi moral to nedvoumno zapisati«. Da so tujci upravičeni do plačila specializacije v Sloveniji iz sredstev slovenske zdravstvene blagajne, je utemeljila z mislijo, da tudi tujci v to blagajno vplačujejo zdravstveni prispevek. Kakorkoli, razpis, ki ga pripravi zdravniška zbornica, potrdi pa minister za zdravje, je ostal povsem odprt tudi za zdravnike iz držav, ki niso članice EU. Za državljane EU pa so vsa delovna mesta, torej tudi zdravniške specializacije, vedno odprta. Med kandidati za specializacije je tudi sedem takih, ki jim bo specializacijo plačal znani plačnik, pri čemer razpis določa, da to ne sme biti javni zavod.

Največje pomanjkanje zdravnikov je v družinski medicini, zato je tretjina tokratnih mest razpisanih ta to vrsto specializacije. Največ novih družinskih zdravnikov bo čez štiri leta, kolikor traja specializacija, dobila ljubljanska regija (12), nato mariborska (11), kranjska (9), celjska (8), Murska Sobota in Novo mesto po šest, Nova Gorica in Ravne na Koroškem po pet, Koper in Krško po štiri. Prvi podatki kažejo, da mlade zdravnike zelo mika koprska regija, kamor se jih je prijavilo sedem preveč, eden preveč je prijavljen tudi za Ljubljano, v vseh drugih regijah pa je za družinsko medicino prijavljenih premalo kandidatov.

Po šestletnem študiju še šest let za specializacijo

Na drugem mestu po številu razpisanih specializantskih mest so kirurške specializacije raznih vrst (22), 21 je specializacij za otroške zdravnike, 18 ginekoloških, po 15 je razpisanih specializacij za nevrologe in urgentne zdravnike, druge specializacije pa so zastopane v manjšem številu. Naštete specializacije trajajo večinoma šest let.

Za nekatere specializacije je prijavljenih preveč, za druge premalo kandidatov. Kandidati so imeli do včeraj čas za prenos vlog, tako da dokončnih podatkov o razporeditvi na posamezne specialnosti še ni. A zdajšnje prijave kažejo, da bo potrebnih 47 izbirnih postopkov, kar je največ doslej. Zdravniška zbornica bo izbrini postopek končala v dveh mesecih.