Mladoletni begunci z avgustom v Postojno in Novo Gorico

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 10.

Objavljeno
28. julij 2016 18.52
Grčija, begunci, nogomet
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Gre za pilotni ukrep, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem Domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica.

V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je ob tem izrazil zadovoljstvo, da so začeli to področje sistemsko urejati in da so naleteli na izjemno razumevanje vodstev domov.

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 10. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada. Kot je dejal Šefic imajo nekatere dodatne lokacije že pripravljene. Ob tem pa je poudaril, da večjega števila novih primerov mladoletnikov brez spremstva v zadnjem času niso zabeležili.

Kot v sklepu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev za namestitev beguncev. Gre namreč za najbolj občutljivo kategorijo ranljivih oseb, ki se je ne more in ne sme prepustiti takšni obliki nastanitve, kot jo omogoča azilni dom, saj mladoletniki potrebujejo celodnevno strokovno obravnava in ločeno in varno nastanitev.

Šefic je izpostavil, da je čim hitrejša vključitev mladoletnih oseb v družbo ključnega pomena, česar pa brez ustrezne nastanitve ni mogoče doseči. »Še posebej za mladoletnike je to izjemnega pomena, ker so dovzetni na dogajanje v okolju, spremljajo internet in medije in posledice nesistematičnega dela z njimi lahko potem spremljamo v svetu,« je izpostavil državni sekretar.

Kot je pojasnil Šefic, bodo oblikovali tudi delovno skupino, ki bo celotno zadevo spremljala in po potrebi sprejemala določene popravke. Na koncu bo opravila evalvacijo in predlagala sistemske rešitve, ki bodo zagotovile tovrstno oskrbo tudi v prihodnosti.