Mladoletni begunec se ni vrnil v center

V kriznem centru za otroke in mladostnike v Slovenj Gradcu so pred tremi tedni nastanili tri mladoletne begunce, prosilce za azil.

Objavljeno
29. februar 2016 20.32
M. K.
M. K.

Slovenj Gradec - V kriznem centru za otroke in mladostnike, ki deluje pod okriljem slovenjgraškega centra za socialno delo (CSD), so pred tremi tedni nastanili tri mladoletne begunce, ki so v Sloveniji zaprosili za azil.

Javnost je zanje izvedela šele danes, ker se eden od njih konec prejšnjega tedna ni vrnil v center in so o tem obvestili policijo. Direktor slovenjgraškega CSD Jurij Šumečnik pravi, da beguncev niso želeli izpostavljati javnosti, saj so v številnih slovenskih krajih njihovi nastanitvi nasprotovali. »V Slovenj Gradcu ni tako. Mesto jih je lepo sprejelo,« je povedal Šumečnik.

V kriznem centru za 11 in 13 let stara begunca skrbi pet strokovnih delavcev. Enajstletnik je v Slovenijo prišel iz Grčije, kjer so ga ločili od strica. Pot je nadaljeval sam. Njegova ciljna država je Norveška, kjer živi njegov stric. Tudi trinajstletnik si želi k stricu, ki že dvanajst let živi v Nemčiji.

»V našem kriznem centru imamo na razpolago šest postelj, kar pomeni, da imamo prostora še za štiri. Pri nas so dobrodošli,« je rekel Šumečnik, ki za pogrešanega mladoletnika ocenjuje, da si je nabrž sam organiziral pot naprej.