Množične tožbe Novogoričanov zoper SGP Gorica

Na sodišču prva obravnava stanovanjskega sklada občine in nekaj deset domačinov zoper družbo v likvidaciji.

Objavljeno
24. oktober 2012 10.58
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – Nekaj deset Novogoričanov in stanovanjski sklad novogoriške občine so se odločili za tožbo zoper SGP Gorica. V tožbah dokazujejo svoje lastninske pravice, v SGP Gorica pa pravijo, da so vse lastnike že leta 2007 pozvali, da uredijo vpis svojih nepremičnin, a tega očitno niso storili.

»Stanovanjski sklad je sprožil tožbo zoper SGP Gorica potem, ko smo ugotovili, da v naših 32 stanovanjih kot lastnik vpisan SGP Gorica. Nekdanji direktor podjetja je sicer v tem času večkrat prišel do nas in nas poskušal prepričati, da nimamo prav, a mi bomo vztrajali pri svojem. Tudi na današnji prvi obravnavi na novogoriškem sodišču smo predlagano poravnavo zavrnili,« je za Delo povedala Nataša Leban, direktorica stanovanjskega sklada novogoriške občine. Poleg tega je tožbe zoper SGP Gorica vložilo tudi več deset Novogoričanov, ki prav tako dokazujejo svoje lastninske pravice.

Vpis nepremičnin neurejen

Popolnoma drugače trdi likvidacijski upravitelj SGP Gorica Janez Artič. Pravi, da je SGP Gorica že leta 2007 z javno objavo vse take lastnike pozvala, da uredijo vpis svojih nepremičnin, pa tega doslej vsi niso naredili. »Kot likvidacijski upravitelj vsem lastnikom nepremičnin, ki v zadnjih dvajsetih ali več letih niso poskrbeli za vpis svojih nepremičnin v zemljiško knjigo, izdajam zemljiškoknjižna dovolila ali in podpisujem pogodbe za ureditev lastniških razmerij. Pogoj je seveda predložitev in ali iskanje originalnih kupoprodajnih pogodb in preverba resničnosti teh. Zemljiško knjižna dovolila podpisujem samo in izključno v okviru obsega nepremičnin, kot to izhaja iz kupoprodajnih pogodb. Ker večina kupcev pričakuje, da bodo zraven dobili še več, kot jim to izhaja iz pogodb, jim tega seveda ne morem podpisati že zaradi preprostega razloga, ker za to ni pravne osnove,« pravi Artič.

»Niso pripravljeni plačati stroškov«

Dodaja, da mnogo Novogoričanov tudi ni pripravljeno plačati stroškov za pregled in pripravo dokumentacije, ki so določeni pavšalno.

»Stanovanjski sklad je na SGP Gorica naslovil vlogo za ureditev in izdajo zemljiškoknjižnih dovolil pred več kot letom ali dvemi. Pojasnili smo jim postopek in stroški, povezane z njim. Pripravljalec dokumentacije je bil zaradi večjega stevila stanovanj pripravljen svoje stroške prepoloviti, vendar stanovanjski sklad ni pristal na to, prav tako ni bil pripravljen plačati stroškov in se nazadnje odločil za tožbo. Prepričan sem, da bodo končni stroški stanovanjskega sklada na koncu precej večji, kot bi bili, če bi že na začetku pristali na plačilo okrog 200 evrov na stanovanje, saj je kar nekaj upnikov medtem na ta stanovanja vpisalo plombe za vpis zastavne pravice za zavarovanje svojih terjatev na podlagi pravnomočnih izvršb, kar pa se brez dvoma ne bi zgodilo, če bi sklad takrat pravočasno pridobil zemljiškoknjižna dovolila,« še trdi Artič.