MO Kranj likvidna le še do konca junija

Na občini pravijo, da denarja ni zaradi težav s programom ISARR.

Objavljeno
30. maj 2014 20.31
Mestna občina Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Če bo morali v Kranju še naprej zalagati denar, ki bi ga za gradnjo komunalne infrastrukture v okviru projekta Gorki morali zagotoviti država in EU, bo občina likvidna le še do konca prihodnjega meseca.

Z Ministrstva za kmetijstvo in okolje (MKO) namreč niso dobili še niti evra, čeprav so vodovod Bašelj-Kranj začeli graditi že lani in so ministrstvu do zdaj izstavili šest zahtevkov v skupni vrednosti 2,38 milijona evrov.

Po sofinancerskih pogodbah, ki sta jih župan Mohor Bogataj in minister Dejan Židan podpisala 28. marca, bosta EU in država za 11 milijonov evrov vreden vodovod zagotovili 7,6 milijona evrov, za 45,9 milijona evrov vreden projekt Gorki, ki zajema gradnjo 48 kilometrov kanalizacije in nadgradnjo čistilne naprave V Zarici, pa 34,1 milijona evrov.

Težave z računalniškim programom

Na občini pravijo, da denarja ni zaradi težav s programom ISARR. Na vprašanje, kdaj bodo odpravili tehnične težave in kdaj lahko v Kranju pričakujejo denar, so na MKO odgovorili, da je vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko v program ISARR vnesla podatke 14. aprila, občini pa so bile dodeljene ustrezne uporabniške pravice.

Vendar zaradi programske napake v ISARR upravičenci vanj do sredine tega meseca niso mogli vnašati listin, težav pa ne bi bilo, če bi upravičenci sledili navodilom in javnih naročil ne bi razdelil drugače, kot je bilo navedeno v odobreni vlogi in odločbi, pravijo na MKO.

Od 14. maja ISARR deluje in zahtevki za izplačilo so bili vnešeni, a ker niso bili popolni, so bili zavrnjeni, trdijo na ministrstvu.

Pri tem opozarjajo, da so posebej za predstavnike kranjske občine pred dnevi še enkrat izvedli usposabljanje za uporabo programske opreme ISARR, pri čemer se je izkazalo, da dokumentacija izvajalca gradbenih del ni primerna za oddajo na MKO in jo bo moral gradbeni izvajalec še dopolniti.