MOL bi stanovalcem Fondovih hiš zaračunaval najemnino za garaže

Lastniki garaž so presenečeni nad neenakim obravnanjem, saj je MOL 22 lastnikom garaž zemljiškoknjižna dovolila že izdala.

Objavljeno
25. julij 2011 19.15
Posodobljeno
26. julij 2011 09.00
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Stanovalce Fondovih hiš ob Koroški ulici je Mestna občina Ljubljana (MOL) pozvala, naj jim posreduje seznam uporabnikov garaž ob Fondovih blokih, da jim bo občina »zaradi ureditve premoženjsko-pravnega stanja zemljišč« zemljišča ponudila v najem.

Poziv je stanovalce in uporabnike garaž presenetil, saj je MOL do zdaj 22 lastnikom garaž ob Fondovih hišah zemljiškoknjižna dovolila že izdala, zato ne razumejo, zakaj bi preostalih 26 za garaže moralo občini plačevati najemnino. Za pojasnila smo prosili MOL, vendar so nam sporočili, da nam bodo odgovore posredovali v prihodnjih dneh.

Na poziv mestne občine so stanovalci odgovorili z dopisom, da je zanje ustrezna ureditev stanja zemljišč edino ta, da lastnikom podelijo stavbne pravice ali pa jim izstavijo zemljiškoknjižna dovolila. Po njihovem MOL namreč nikakor nima pravice z lastniki garaž sklepati najemnih pogodb.

To utemeljujejo s pogodbami, kakršne je pravna prednica MOL, Krajevna skupnost Stadion, leta 1965 sklepala z vsemi kupci garaž in s katerimi jim je izrecno priznala vse lastninske pravice. V obrazložitvi, ki jo je podpisal župan Zoran Janković, je namreč zapisano, da »sodna praksa priznava, da je lastninska pravica ali pravica uporabe bila prenesena, tudi če to ni bilo realizirano v zemljiški knjigi, vendar to velja samo za primere, kjer je prenos te pravice temeljil na ustrezni pravni podlagi«. Župan je prepričan, da je »stališče MOL, da ni podlage za sklenitev pogodb o uskladitvi zemljiškoknjižnega stanja z dejanskim, popolnoma pravilno«.

Stanovalci so mu v preteklih dneh poslali še en dopis, kateremu so priložili primer pogodbe o priznanju lastninske pravice z zemljiškoknjižnim dovolilom, kakršne je župan lastnikom garaž do zdaj lastnoročno podpisoval, hkrati pa ga sprašujejo, »zakaj nenadoma tako neenaka obravnava lastnikov garaž na Koroški ulici«.

Peter Rondaij, član koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih blokov, je ob tem opozoril na sklep o ustanavljanju stavbnih pravic in urejanju premoženjskopravnih razmerij v stanovanjskih soseskah MOL iz leta 2007, v katerem je mestni svet župana pooblastil, da neomejeno sklepa pogodbe o ustanavljanju stavbnih pravic.

V drugem členu sklepa je zapisano, da se »na zemljiščih, na katerih stojijo stavbe, ki niso v lasti MOL, MOL pa je v zemljiški knjigi še vedno vpisan kot lastnik vsega zemljišča, tudi funkcionalnega zemljišča in stavbišča, lastnikom prizna lastninska ali solastninska pravica na zemljiščih in zemljiščih, ki ustrezajo pojmu in obsegu funkcionalnega zemljišča po prej veljavnih predpisih. MOL lastnikom izda zemljiškoknjižno dovolilo za vpis njihove lastninske ali solastninske pravice za vpis v zemljiško knjigo«.

To je, kot je povedal Rondaij, župan do zdaj upošteval ter 22 lastnikom garaž zemljiškoknjižna dovolila tudi izdal, zato stanovalci ne vidijo razloga, da bi bilo preostalih 26 lastnikov zdaj deležnih drugačne obravnave. »Na ta sklep mestnega sveta smo MOL že opozorili, vendar se vsi pretvarjajo, kot da nikoli ni obstajal,« je še povedal Rondaij.