Morebitni kupci po informacije k Bossmanu

Občina razgrnila prostorski načrt za Park Sonce in začrtala smernice razvoja.

Objavljeno
26. maj 2016 10.59
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Lucija – »Moj občutek je, da so to zelo resni kupci marine,« je povedal piranski župan Peter Bossman, ki je sprejel interesente za nakup turističnega pristanišča, ki ga upravlja družba v lasti Petanovih Term Čatež.

»Ugotovili smo, da družba upravlja tudi druge marine v tujini in da je resno podjetje, ki namerava še vlagati v to dejavnost. Iz pogovora sklepam, da vedo, za kaj gre. Prepričani so, da lahko bistveno bolje vodijo takšno podjetje. Sicer smo ugotovili, da so jim prodajalci zamolčali nekaj pomembnih okoliščin, in ravno zato je prav, da so pred nakupom navezali stik s predstavniki lokalne skupnosti, ki veliko laže usklajuje razmerja in razvoj s takšnimi lastniki. Zanimalo jih je namreč, kaj vse bi lahko gradili in v kakšnem obsegu, mi pa smo jih seznanili s svojimi načrti na delu zemljišča Parka Sonce,« je za Delo povedal Peter Bossman, ki pa ni hotel razkriti, kdo so kupci.

OPPN za Park Sonce

»Veseli smo, da je občinska uprava tako hitro razgrnila prostorski akt, ki bo dolgoročno uredil park sredi Lucije. Glede na obnašanje sedanjih lastnikov zemljišča Marine Portorož pa bomo zelo premislili, preden bomo dali soglasje za druge projekte v kraju,« je povedal predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur.

Občinska uprava je pred nekaj dnevi v avli občinske palače in v prostorih lucijske krajevne skupnosti razgrnila občinski podrobni prostorski načrt za Park Sonce, s katerim je zakoličila razvoj v središču mesta. Zdaj veljaven več desetletij star prostorski dokument je na tem območju predvideval gradnjo športnega stadiona in manjše parkirišče. Novi OPPN je predvidel možno razširitev bližnjega zdravstvenega doma, več parkirišč za stanovalce bližnjih lucijskih blokov, obiskovalce in za zaposlene zdravstvenega doma, razširitev tržnice in gradnjo nadkritja dela tržnice, zunanje površine za rehabilitacijo za zdravstveni dom, prostor z nadkritim odrom za prireditve na prostem ter rekonstrukcijo stene nekdanje železniške postaje Parencane s staro lokomotivo. Na območju Parka Sonce bodo kolesarska steza, pešpot, 500 metrov dolga tekaška steza, zelenica, otroško in košarkarsko igrišče ter skate poligon. Krajani pa bi ob zdravstvenem domu radi zgradili še dnevni center in laže dostopne prostore krajevne skupnosti.

Občina s predkupno pravico

»To so pomembne sestavine gospodarske javne infrastrukture,« je povedala vodja občinskega urada za prostor dr. Manca Plazar. Javna obravnava dokumenta bo 7. junija, javna razgrnitev bo trajala do 20. junija, prva obravnava v občinskem svetu je predvidena za 12. julij, dokončno sprejetje OPPN pa predvidevajo oktobra. Ko bo akt sprejet, bo to podlaga za postopek razlastitve zemljišča, ki je zdaj ograjeno in je last Marine Portorož. Po Gursovi cenitvi je vredno 460.000 evrov, Marina je vztrajala, da ima ruskega kupca, ki naj bi za približno 18.000 kvadratnih metrov parka ponudil 1,8 milijona evrov. Občina sicer lahko uveljavi predkupno pravico in v takšnem primeru bi verjetno morala plačati toliko, kolikor bi določil sodni cenilec, zato se prav lahko zgodi, da bo morala plačati precej več, kot je ponujala Marini, in da bo znesek precej bliže tistemu, kar zahteva Marina.

V krajevni skupnosti so nezadovoljni z Marino Portorož tudi zato, ker ne pokosi travnika v ograjenem parku. »S tem sama sebi nastavlja ogledalo in javnosti kaže, kako malomaren odnos ima do okolja. Dvomimo, da misli resno z načrti, zato se bomo o soglasjih za morebitno termalno riviero ali druge razvojne projekte raje pogovarjali z novimi lastniki,« je še povedal predsednik sveta KS Lucija Franko Fičur.