Morje se je segrelo na 26 stopinj Celzija

Meteorologi opozarjajo na topla jutra in velike toplotne obremenitve v mestih in na Obali.

Objavljeno
19. junij 2012 17.34
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Vročina, ki je v teh dneh zajela Slovenijo, vpliva na temperaturo rek in morja, medtem ko na višino vodostajev rek in podtalnice za zdaj nima večjega vpliva, poroča Slovenska tiskovna agencija. Temperature do 35 stopinj Celzija, ki so jih napovedali meteorologi za četrtek, bodo morje in reke še bolj ogrele.

Temperatura morja v Kopru je v ponedeljek popoldne že dosegla 26 stopinj Celzija, med rekami pa imata trenutno po podatkih Agencije RS za okolje najvišje temperature Ledava v Čentibi v Prekmurju in Savinja v Velikem Širju. V obeh je trenutno prek 21 stopinj Celzija.

Temperatura na morskem dnu pod povprečjem

V ponedeljek je povprečna temperatura morja na globini treh metrov znašala še 23,3 Celzijeve stopinje, kar je po podatkih Morske biološke postaje Piran - Nacionalnega inštituta za biologijo nekoliko nad dnevnim povprečjem, izračunanim za isti dan v letih od 2008 do 2011. "V globini je vodni stolpec še hladnejši od povprečja, na površini pa se je nekoliko hitreje segreval," so za STA pojasnili na omenjeni morski biološki postaji.

temperatura na morskem dnu je s 14,7 stopinje celo rahlo pod povprečjem, pojasnjujejo na Morski biološki postaji Piran.

Tudi če bi vročinskemu valu, ki smo mu priča, sledila ohladitev, bo ohladitev vode na površini po mnenju strokovnjakov z morske biološke postaje kratkotrajna. Le v primeru večdnevne burje, ki bi vodni stolpec izraziteje premešala, lahko temperatura morja tudi znatneje pade.

Visoka koncentracija ozona

V Kopru so danes zaznali povečano koncentracijo ozona, ki je ob 14. uri presegla opozorilno vrednost, zvečer pa naj bi padla.

Odmrle meduze uhatega klobučnjaka

Zaradi višjih temperatur morje sicer ne bo »cvetelo«, je pa pričakovati da se bodo kopalci v teh dneh na obali srečali z naplavljenimi oslabelimi ali odmrlimi meduzami uhatega klobučnjaka. Bliža se namreč čas, ko te množično odmirajo, je pojasnila Tjaša Kogovšek z morske biološke postaje. Je bele barve s sploščenim klobukom, ki ga obdajajo številne kratke lovke rožnate barve. Ob dotiku z njimi se lahko pojavi rahla rdečica in srbečica.

Med agregacijami uhatega klobučnjaka lahko opazimo tudi posamezne kompasne meduze, ki jo prepoznamo po značilnem vzorcu klobuka. Ožig te vrste meduz je za občutljive ljudi lahko boleč, čeprav večinoma ne povzroči večjih tegob kot sta rdečica in srbečica. »V primeru ožiga prizadeto mesto previdno speremo s slano vodo, s pinceto odstranimo morebitne ostanke tkiva meduze in namažemo s preparatom za blaženje opeklin,« svetuje Kogovškova.

Podtalnica kake trend naraščanja

Medtem ko so si vodostaji rek po jesensko-zimski suši popolnoma opomogli, pa podtalnica še ni na ravni, pričakovani za ta letni čas, vendar kaže trend naraščanja, je za STA pojasnila dežurna hidrologinja Maja Jeromel. Še vedno pa je podtalnica nizka na »problematičnih« območjih, kot sta Dravsko in Krško polje in v Pomurju, vendar se stanje izboljšuje. Reke po Sloveniji imajo trenutno male do srednje pretoke, kar je običajno za ta letni čas.