Pred Bernardinom se je v mrežo ujel morski pes orjak

Mladega samčka so opazili povsem blizu obale. Nesrečno se je zapletel v stoječo mrežo in se pod vodo zadušil.

Objavljeno
25. december 2014 17.10
Morski pes orjak (Cetorhinus maximus)
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran - Piranski ribič Rok Domnik je davi v svojo stoječo mrežo le 50 metrov pred plažo Grand hotela Bernardin (v približno 12 metrov globoki vodi) nehote ujel res nevsakdanjo ribo - morskega psa orjaka (Cetorhinus maximus).

Dobro uro kasneje so si ga na ribiškem pomolu lahko ogledovali številni radovedneži. Morski pes se je s slonu podobnim rilcem (zato mu po italijansko rečejo squalo elefante) zataknil v stoječo mrežo in se potem tako zapletel vanjo, da se je pod vodo zadušil.

To je bil mladič samec, dolg 237 centimetrov, težek približno 40 kilogramov in star manj kot eno leto. Več ribičev ga je v zadnjih desetih dneh nekajkrat videlo v slovenskem morju.

Morski pes orjak se prehranjuje s planktonom

Morski pes orjak je največja vrsta morskega psa v Sredozemlju. Povprečno zraste med 9 in 12 metrov, literatura poroča tudi o 15 metrov dolgem in 4 tone težkem primeru. Prehranjuje se s planktonom in je človeku povsem nenevaren, saj nima zob, pač pa plava po morju s široko razprtimi čeljustmi in vodo preceja ter lovi manjši živalski plankton (planktonske rakce, jajca morskih živali, meduze...). Pogosto plava na površini, zaradi česar mu Angleži rečejo basking shark, ker naj bi se sončil, v resnici pa je na površini morja zanj več hrane.

Zaščitena vrsta

Uvršajo ga med najbolj ogrožene vrste morskih psov v Sredozemlju in je zato zaščitena vrsta. Po poročanju treh znanstvenikov, največjih poznavalcev morskih psov na Jadranu (Lovrenc Lipej, Alessandro de Maddalena in Alen Soldo), se je število opaženih orjakov v Jadranu v zadnjih desetih letih nenavadno povečalo. Ob istrski obali jih opazijo skoraj vsako leto, v slovenskem morju so leta 2000 po nesreči ulovili dva, nekoliko večja primerka od današnjega, vendar sedem milj od obale.

Leta 2001 so morski psi orjaki uprizorili pravcato invazijo na slovensko morje, saj se je junija meseca pojavila skupina (10 do 12) orjakov, ki so merili med 7 in 12 metri in so se nekaj dni mastili s tedaj bogatim morjem s planktonom. Tedaj je nastalo tudi veliko fotografij in celo podvodnih posnetkov, saj je večim potapljačem fotografom uspelo plavati z njimi in jih posneti.

Tokrat je bil mladi samček opažen in nesrečno ujet povsem blizu obale. Lovrenc Lipej, biolog in poznavalec morskih psov z Morske biološke postaje, je povedal, da so istega morskega psa že pred dnevi opazili drugi ribiči, da pa ni povsem jasno, kje skoti samica mlade in da jih ob istrski obali opažajo skoraj vsako leto.

Akvarist Valter Žiža je povedal, da so ujetega morskega psa odpeljali v Prirodoslovni muzej, kjer ga bodo najverjetneje preparirali in razstavili.

Ujeli tudi morskega meseca

Piranski ribiči so pred približno dvema tednoma pred Fieso (le sto metrov od obale) dvakrat ujeli ribo morski mesec (eno najbolj nenavadnih morskih rib, ki živi v Sredozemju). Najverjetneje so opazili dvakrat za isto ribo, ki so jo obakrat rešili tako, da so ribiči povsem razrezali svoje mreže.

Piranski ribič Dušan Kmetec je ob tem povedal: »Že drugič v življenju se mi je zgodilo kaj takega. Tega morskega meseca ne bom pozabil, saj me je potem, ko sem ga rešil, še dolgo časa gledal naravnost v oči iz neposredne bližine, (meter od čolna) in se le počasi ritensko umikal v globino. Prepričan sem, da se je na nek način zahvaljeval. Tisti, ki tega ne vidi, ne more razumeti, gre za res nenavadna in 'zunajzemeljska' bitja,« je še dejal Kmetec.

Dodajmo še, da je te dni v slovenskem morju za ta čas veliko planktona morska iskrnica (Noctiluca scintilans), ki ponoči ob udarcih po morju - iskri.