Mostovž v Sečoveljskih solinah je zmotil inšpektorje

Postavili so ga predaleč od kanala, a tako omogočili čiščenje.

Objavljeno
09. marec 2016 16.44
Sečovlje - Podjetje Soline si je za zgrajeni 700 metrov dolg leseni mostovž prislužilo prijavo Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Inšpektor je ugotovil, da je postavljen predaleč od kanala, toda na Solinah pojasnjujejo, da so ga umaknili z brežine zaradi lažjega čiščenja in vzdrževanja kanala.

Komaj so se v Krajinskem parku Sečoveljske soline rešili problema s sporno zaprtim mostom čez Jernejev kanal, za katerega je gradbena inšpektorica zahtevala obnovo, že so uslužbenci ZVKD Piran inšpektorici za kulturo in medije prijavili, da se upravljavci krajinskega parka pri gradnji lesenega mostovža niso natančno držali zahtev iz pridobljenih kulturnovarstvenih pogojev in da pred posegom niso pridobili kulturnovarstvenega soglasja.

V kulturnovarstvenih pogojih so določili, da bi morali mostovž iz slovenskega macesna postaviti na brežino kanala ob cesti, ki že več kot sto let pelje do upravne stavbe in pred nekaj leti urejenega multimedijskega središča parka na Leri.

Lično ni nujno praktično

»V kulturnovarstvenih pogojih je res pisalo, da moramo mostovž postaviti na brežino oziroma kar najbliže cesti. Toda vodarji in solinarji so zahtevali, naj mostovž postavimo najmanj dva metra od kanala, ki je glavni za odvajanje odvečne vode s polj in ga morajo solinarji občasno poglabljati s stroji. Zato so nas prosili, da leseno brv postavimo vsaj toliko stran, da bodo lahko dostopali do kanala,« je pojasnil vodja Krajinskega parka Sečoveljske soline Andrej Sovinc.

Tako je ugotovila, da je bila gradnja prav tako prijavljenega podobnega mostovža iz leta 2012 na Fontaniggeah povsem legalna, da tudi z urejanjem večjega starejšega solnega fonda ob Kazermi ni ničesar narobe. Napaka Solin pa je bila, ker si pred posegom gradnje mostovža na Leri poleg kulturnovastvenih pogojev ni pridobila še soglasja ZVKDS. Inšpektorica za kulturo Mateja Zupan si je decembra ogledala sporne posege.

Med drugim je ugotovila, da je bila gradnja podobnega mostovža iz leta 2012 na Fontaniggeah, ki so ga na ZVKD prav tako prijavili inšpekciji, povsem legalna, pri gradnji mostovža na Leri pa je ugotovila napako odgovornih v podjetju Solini, ki si pred posegom poleg kulturnovastvenih pogojev niso pridobili še soglasja ZVKD.

Zato jim je izrekla opozorilo in zahtevala, naj v enem mesecu zaprosijo za soglasje, s tem pa bodo vzpostavili zakonito stanje. Zapletlo se je, ker v piranski enoti ZVKD januarja niso hoteli izdati Solinam soglasja, češ da so mostovž zgradili nekaj metrov stran od brežine in s tem menda moteče posegli v videz varovanih solin. V Solinah so se pritožili na ministrstvo za kulturo, od koder pa nam še niso odgovorili, kako nameravajo rešiti zaplet.

Med tnalom in nakovalom

»Ves čas smo pod pritiskom dveh nasprotujočih si strani in interesov. Eni bi radi park povsem zaprli, drugi ga povsem odprli. Mi se trudimo, da bi ga po eni strani približali turistom, po drugi pa obvarovali kar se da velik del solin. Ne morem se znebiti občutka, da nas nekatere službe pri tem nočejo razumeti.« V piranski enoti ZVKD pa nam je Bruno Purger, ki nadomešča vodjo enote, zatrdil, da jih pri njihovih intervencijah vodijo izključno strokovna izhodišča in da bi bilo mogoče za obiskovalce skrbeti tudi na prijaznejši način do okolja in kulturne dediščine.

Direktor Solin Klavdij Godnič je dodal, da bo leseni pohodni mostiček, ki zdaj odlično služi in obiskovalce vodi nekoliko stran od proizvodnih površin, v določenem času tako in tako dotrajal in ga bo mogoče prestaviti na drugo mesto.