Moti jih pobalinstvo uradnikov

Lekarna Ljubljana: Ministrstvo noče verificirati postojnske poslovalnice.

Objavljeno
05. februar 2016 20.04
Lekarna Ljubljana v Postojni.Postojna,02.02.2014
Brigite Ferlič Žgajnar, Dragica Jaksetič
Brigite Ferlič Žgajnar, Dragica Jaksetič
Ljubljana – V lekarni v Postojni, ki je v lasti Lekarne Ljubljana, že dobri dve leti ne smejo prodajati zdravil. Ministrstvo za zdravje jim poslovalnice ne verificira, čeprav bi jo po trikratnem mnenju upravnega sodišča moralo.

Marjan Sedej
, direktor javnega zavoda Lekarna Ljubljana (LL), sporoča: »Slovenec sem. Ne jamram. Obtožujem slovensko politikantstvo in zahtevam pravno državo.« Za pobalinsko in škodljivo označuje ravnanje ministrstva za zdravje, ki jim je že po tretji, za njih ugodni sodbi zavrglo izdajo vloge za verifikacijo postojnske lekarne. »Ko izvršna oblast ne spoštuje sodne, potem se vprašaš, kaj ti še preostane,« pripoveduje Sedej. Meni, da so v lekarni, v katero so vložili 250.000 evrov in v kateri smejo prodajati le prehranske dodatke, kozmetične izdelke ..., do zdaj utrpeli za okoli poltretji milijon škode. Predati se ne nameravajo. Na upravno sodišče so znova vložili tožbo, pravico pa bodo, če ne bo šlo drugače, iskali na evropskem sodišču.

Neenotne sodne odločitve

Na ministrstvu za zdravje vztrajajo, da bi z izdajo odločbe o verifikaciji ravnali v nasprotju z zakonom o lekarniški dejavnosti, saj LL ne izpolnjuje pogoja za delovanje na območju postojnske občine. Ker je v Postojni občina že soustanoviteljica javnega zavoda Kraške lekarne, drug zavod, v tem primeru LL, na to območje ne bi smel posegati. Uradniki pojasnjujejo, da je sodišče temu mnenju pritrdilo v sodbi o odprtju lekarne v Litiji, ko je sklenilo, da je tam LL ne sme imeti. Praksa sodišča je torej pri odločanju o podobnih zadevah neenotna. Sedej odgovarja, da sta litijski in postojnski primer resda podobna, vendar bi ministrstvo, ne glede na različna tolmačenja sodišča, po njegovem moralo opraviti verifikacijo postojnske poslovalnice: »Ne gre le za norčevanje iz pravne države, ampak tudi iz sodišča.«

Širitev domačega zavoda

Ana Kobal
, direktorica Kraških lekarn Ilirska Bistrica, ne komentira vztrajanja ministrstva za zdravje pri tem, da Lekarni Ljubljana ne izda verifikacije za postojnsko enoto, zanika pa tudi, da bi bilo odpiranje novih poslovalnic Kraških lekarn v Postojni in Prestranku rezultat prihoda konkurence v Postojno. »Že aprila 2012 je tedanja direktorica Kraških lekarn občini Postojna predlagala odprtje še ene lekarne v Postojni, decembra 2012 pa jih je tudi seznanila s finančnimi posledicami. Direktorica se je takrat že pogovarjala z Mercatorjem za iste prostore, v katerih zdaj deluje LL, pa občina takrat ni bila za to. Nato pa smo na spletni strani zagledali razpis za občinsko koncesijo, na katero se je med drugimi prijavila LL. Občina postopka ni končala, ampak je mimo njega sklenila pogodbo z LL. Kraške lekarne so vložile tožbo na ničnost te pogodbe, a zadeva na sodišču še ni končana,« pojasnjuje Kobalova.

Konec marca bodo odprli prenovljeno pivško lekarno, do konca leta odprli še dve omenjeni lekarniški enoti, do leta 2020 pa bodo skladno s strategijo povečali še lekarni v Sežani in Ilirski Bistrici. Sedej opozarja, da je nova lokacija kraških lekarn od lokacije ljubljanske poslovalnice premalo oddaljena po pravilniku o lekarniški mreži.