Dušan Mramor ponudil odstop, Cerar ga ni sprejel

Za premiera Mira Cerarja je ministrovo opravičilo in obljuba o vračilu denarja dovolj. Zaupa tudi ministrici za izobraževanje.

Objavljeno
18. januar 2016 16.02
Zoran Potič, Majda Vukelić
Zoran Potič, Majda Vukelić

Ljubljana − Predsednik vlade Miro Cerar ponujenega odstopa ministra za finance Dušana Mramorja ni sprejel. »Minister se je opravičil, celoten znesek iz dodatkov na plačo bo vrnil, predvsem pa kot minister ni naredil nobene večje napake. Mramor je dober minister,« je svojo odločitev argumentiral Cerar.

Po izbruhu afere z dodatkom za stalno pripravljenost se je minister za finance Dušan Mramor znašel v nemilosti javnosti, pozivi k odstopu so se iz dneva v dan stopnjevali. Danes je Mramor predsedniku vlade ponudil odstop »s pojasnilom, da po svojem mnenju glede na izgubo zaupanja javnosti ne more več opravljati funkcije ministra za finance«.

Cerar se je o tem z ministrom pogovoril, ga tudi kritiziral, a je ta svojo napako še iz časov, ko ni bil minister, obžaloval. »Posledice njegovega odstopa bi škodovale interesom Slovenije. Je najboljši minister, prejel je nagrado ugledne tuje revije, imel je ključno vlogo pri stabilizaciji javnih financ, z njegovim opaznim prispevkom je Slovenija dosegla razmeroma visoko in stabilno gospodarsko rast,« je Cerar nizal razloge, zakaj ni želel sprejeti odstopa.

Premierovo odločitev je podprl predsednik Desusa in ključni člen koalicije Karl Erjavec, medtem ko je predsednik SD Dejan Židan sporočil le, da je to pristojnost premiera, a da mora pri takšnih odločitvah uporabljati enaka merila za vse.
Tudi ministrica za izobraževanje Maja Brenčič Makovec, ki je tudi prejemala dodatek na pripravljenost, še naprej uživa premierovo zaupanje.

Cerar: Vlada je na dobri poti, na njej bomo vztrajali

Ker bi odstop finančnega ministra Dušana Mramorja lahko škodoval interesom države, se je premier Miro Cerar odločil, da njegovega odstopa ne bo sprejel. Koalicijski stranki njegovo odločitev spoštujeta, del opozicije pa meni, da Cerar ni ravnal prav.

Predsednik vlade, ki je ovrednotil dosedanje delo finančnega ministra - med drugim je izpostavil stabilizacijo javnih financ, sprejem fiskalnega pravila, njegovo imenovanje za evropskega finančnega ministra leta 2016, zasluge za gospodarsko rast, izboljšanje konkurenčnosti in bonitetnih ocen Slovenije ter posledično cenejše zadolževanje države -, pravi, da se prav v času, ko se gospodarski in finančni kazalniki izboljšujejo in ko smo postali dober gospodar, kopičijo zahteve za zamenjave ministrov. »Ampak ta vlada ne bo šla, svoje delo bo opravila do konca, njenega rušenja ne bom dovolil,« je dejal v nekaterih izjavah danes zelo odločen premier.

Za rekonstrukcijo ni razlogov

Cerar je pojasnil, da je prejel vsa poročila ministrov o opravljenem delu, do petka pričakuje tudi to, da mu posredujejo prednostne naloge, ki so si jih naložili v tem letu. Nato jih bodo obravnavali in ocenili, ali ministri delajo dobro in ali so njihove prednostne naloge prave. »Dosedanji objektivni merljivi rezultati dokazujejo, da je vlada na dobri poti, zato bom vztrajal, da na njej vztrajamo, za rekonstrukcijo vladne ekipe za zdaj ni razlogov.«

Na novinarsko konferenco je prinesel napis: »Slovenec sem. Ne jamram. Iščem rešitve.« Njegovo pojasnilo je bilo, da je to naša prihodnost in da se nam zanjo ni bati, če bomo šli v tej smeri.

Ve se, kdo je odgovoren

Predsednik Desusa Karl Erjavec je Cerarjevo odločitev, da ne sprejme ministrovega odstopa, podprl. V stranki namreč ocenjujejo, da Mramor svoje delo opravlja več kot zadovoljivo. Je pa izrazil bojazen, da obstoja neki interes, »da bi čim prej zrušili kakšnega ministra in tako oslabili delo vlade«. Toda ta mora ostati močna, je prepričan zunanji minister, saj je pred zahtevnimi izzivi, tako kot je pred takšnimi izzivi celotna EU. Predsednik SD Dejan Židan je sporočil, da je »pristojnost predsednika vlade, da skladno s svojimi merili sprejeme ali zavrne ponujeno odstopno izjavo ministra in za sprejetje svoje odločitve tudi nosi odgovornost. Pri tem pa je pomembno, da vedno uporablja enaka merila.«

Med opozicijskimi strankami sta se odzvali ZL in NSi. V Združeni levici menijo, da bi Mramor moral oditi, to bi bila tudi priložnost za obrat v ekonomski politiki. V Novi Sloveniji pa ugotavljajo, da je premier finančnemu ministru podelil velik odpustek, zato upajo, da ga bo Mramorju s svojim nadaljnjim delom uspelo upravičiti.