Muc na dveh stolih hkrati

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc postal še šef skupnosti.

Objavljeno
20. december 2016 19.38
Okrogla miza
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Ljubljana, Novo mesto – Člani Sveta romske skupnosti (SRS) so z dvetretjinsko večino za novega predsednika z dveletnim mandatom izvolili Jožeka Horvata - Muca, ki je že predsednik Zveze Romov Slovenije (ZRS). Za Delo je napovedal, da se mora krovna romska organizacija umestiti na politični zemljevid Slovenije.

Zdi se, da bo Jožek Horvat - Muc bolj trd pogajalec z občinami in državo, kakor je bila predhodnica Janja Rošer. »Vsem lokalnim in državnim ustanovam bomo dali jasno vedeti, da ima SRS skladno z zakonom o romski skupnosti svoje poslanstvo. Doslej nas niso upoštevali kot enakopravnega partnerja, a bo odslej drugače,« pravi Muc in napoveduje, da bo odločno nastopil proti tistim, ki »pod krinko SRS uveljavljajo svoj lastni interes«.

Kritičen je do dela urada za narodnosti, ker nacionalni program ukrepov za Rome za obdobje 2016–2021 še ni sprejet, čeprav bi moral biti že lani in bi ga morali že izvajati. Napoveduje tudi politično participacijo Romov na državni ravni, ker da je že skrajni čas, da romska manjšina, po zgledu italijanske in madžarske, dobi svojega poslanca.

Na vprašanje, ali se namerava posloviti s funkcije predsednika ZRS, je Jožek Horvat - Muc odgovoril, da po njegovem funkciji nista nezdružljivi, saj je »tudi predsednik vlade hkrati še predsednik največje koalicijske stranke«. Z vodilnega položaja v ZRS zato ne namerava odstopiti: »V SRS so tudi člani, ki so hkrati predsedniki romskih združenj. Vprašanja o nezdružljivosti se vedno pojavijo, ko jaz postanem predsednik.«

Baluh gre na posvet k pravnikom

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh je za Delo napovedal, da se bo o (morebitni) nezdružljivosti danes posvetoval z vladno službo za zakonodajo. Pravi, da zakon o romski skupnosti ne vsebuje določb o nezdružljivosti funkcij, zato ne uradu za narodnosti ne kakšnemu drugemu organ ne nalaga obveznosti ali daje pristojnosti za ukrepanje.

Glede izvolitve Horvat Muca je predsednik Foruma romskih svetnikov in romske zveze Preporod Darko Rudaš povedal, da dokler romski zakon omogoča ZRS dvetretinjsko večino v krovni romski organizaciji in glede na sedanjo kadrovsko strukturo SRS, »je Muc najboljša izbira«. Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič pa pravi, da je novi predsednik »najbolj sposoben in najbolj primeren za vodenje SRS«.

Odstopil član sveta iz Velenja

Za podpredsednika SRS sta bila izvoljena Oto Baranja in Marjan Horvat oba iz Prekmurja, za mesto sekretarja pa sta se potegovala Slobodan Nezirovič iz Velenja in dosedanja predsednica SRS Janja Rošer iz Prekmurja. Do izvolitve ji je zmanjkal en glas, zato bodo morali volitve ponoviti. »S politiko SRS se ne strinjam, zato sem včeraj izstopil,« je napovedal Nezirovič. Kot razlog je navedel prav Rošerjevo; okviru SRS že opravlja delo strokovne sodelavke, zdaj pa bi še sekretarke (obe delovni mesti sta poklicni), kar je po njegovem prepričanju nezdružljivo in v nasprotju s sistematizacijo delovnih mest. Rošerjeva za Delo ni bila dosegljiva.