MZZ: Obletnica genocida v Srebrenici je opomin

Medtem je predsednik države Borut Pahor prepričan, da je »evropska perspektiva prvi pogoj za mir«.

Objavljeno
10. julij 2015 19.25
TOPSHOTS-BOSNIA-SREBRENICA-WARCRIMES-GENOCIDE-COMMEMORATION
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Ljubljana, Srebrenica - Dvajseta obletnica genocida v Srebrenici je priložnost, da ponovno obudimo in ohranimo spomin na žrtve ter grozote, ki so se zgodile v času vojne v Bosni in Hercegovini - tudi kot opomin, da se takšna tragedija ne sme nikoli več ponoviti, so tudi v letošnjem sporočilu poudarili na slovenskem zunanjem ministrstvu.

Ob tem so spomnili, da je evropski parlament leta 2009 s posebno resolucijo razglasil 11. julij za dan spomina na bošnjaške žrtve genocida v Srebrenici, ki so jih sile bosanskih Srbov v dneh po 11. juliju 1995 pobile več kot 8000.

Na MZZ so še izpostavili, da je 11. julij dan, ki nam služi za ohranjanje zgodovinskega spomina, hkrati pa dan, ko se moramo zazreti v prihodnost. Je naša skupna zaveza graditi svet, v katerem bodo spoštovane človekove pravice, v katerem bosta mir, varnost ter dostojanstvo zagotovljena vsem, ne glede na njihovo nacionalno ali versko pripadnost.

Po oceni ministrstva je prisotnost držav podpisnic daytonskega sporazuma na letošnji osrednji spominski slovesnosti še posebej velikega pomena za spravni proces, ki se mora nadaljevati s ciljem sožitja in medsebojnega zaupanja med narodi v regiji.

Pahor v Srebrenici

Predsednik republike Borut Pahor je danes v spominskem centru v Potočarih položil venec in se poklonil spominu 8372 žrtev genocida v Srebrenici. Venec je položil skupaj s predstavnicami združenja Matere Srebrenice in si po pisanju STA ogledal spominski zid z imeni žrtev genocida.

Tudi on je opozoril, da dogodkov v Srebrenici nikoli ne smemo pozabiti, da pa sta za mirno prihodnost BiH potrebna pogum, da se doseže sprava in jasna evropska perspektiva. Za slednjo pa sta nujna politični dialog in regionalno sodelovanje, ki sta temeljni vsebini regionalne pobude proces Brdo.

V izjavi za medije je ponovil pomen evropske perspektive za BiH: »Evropska perspektiva je prvi pogoj za mir. Drugi, še težji pogoj, pa sta odpuščanje in sprava. Težji zato, ker zahteva veliko poguma za vzpostavitev nujnega zaupanja. A prav zaupanja sedaj ni dovolj, vsaj ne za zagotovitev enotnosti, potrebne za udejanjanje evropske perspektive. Za zagotovitev boljše prihodnosti si moramo med seboj pomagati.«