Na Ajdovskem v pričakovanju orkanske burje in rdečega alarma

Poleg tega je Ajdovščino danes ponoči stresel tudi potres. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,4.

Objavljeno
30. januar 2012 11.52
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina - Burja je v Vipavski dolini danes in včeraj znova pokazala zobe, saj so njeni sunki presegli hitrost 160 km/h. Zaradi napovedi orkanske burje, ki naj bi konec tedna pihala s hitrostjo preko 200 km/h, je tudi že razpisan rdeči alarm, zato se je danes zjutraj sestalo ožje vodstvo občine Ajdovščina s predstavniki civilne zaščite in Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina.

Sprejeli so sklep, da se bodo na morebitne intervencije začele pripravljati vse pristojne službe in da se ponovno srečajo v sredo zjutraj, ko se bodo sestali še s predstavniki policije, regijske izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje ter ravnateljem ajdovske osnovne šole. »Na tem sestanku se bodo na podlagi aktualnih podatkov dogovorili o ustreznih ukrepih in morebitnem zaprtju šole,« je po današnjem sestanku sporočila Sanda Hain, predstavnica ajdovske občine za stike z javnostmi.

Zaradi močne burje so na hitri cesti Razdrto-Vrtojba med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedali promet za vsa vozila s ponjavami in hladilnike, občasno pa tudi za avtobuse in kamp prikolice. Poleg tega je Ajdovščino danes ponoči stresel tudi potres.

Točno minuto čez štiri zjutraj so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili šibek potresni sunek. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,4, intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju pa ni presegla tretje stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili posamezni prebivalci Ajdovščine.