Na Blaža Košoroka bodo pred Tetom čakali protestniki

Na ponedeljkovem posvetu skupnega sveta delavcev HSE ni pričakovati odločitve ne o likvidaciji ne o stečaju.

Objavljeno
23. oktober 2014 19.11
Termoelektrarna Trbovlje, 13.Junij2014
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Prvi mož Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Blaž Košorok v ponedeljek zagotovo pride na posvet skupnega sveta delavcev skupine v Termoelektrarno Trbovlje (Tet), so za Delo potrdili na HSE. Gibanje Kričač, ki ga bo s sindikatom Rudnika Trbovlje-Hrastnik in Nafte Petrochem pričakal s shodom v podporo delavcem Teta, v primeru neuspešnih dogovorov napoveduje stavkovni in protestni val v vsej energetiki.

Med HSE in »nasprotno« stranjo je več kot očitno spet nastal komunikacijski šum. Zasavci o ponedeljkovem posvetu govorijo kot o usodnem za Tet, saj naj bi se ključni ljudje slovenske energetike na njem odločali med dvema scenarijema: med likvidacijo in stečajem Tet. Za HSE pa ponedeljkov sestanek pomeni zgolj posvet o organizacijski spremembi družbe, od katerega ne pričakujejo nobenih končnih odločitev o Tet, pravijo.

Zaradi opešanega zasavskega gospodarstva na čelu s Tetom, obubožane prometne infrastrukture, pomanjkanja državne vizije razvoja, skratka zaradi brezna stagnacije, v katerem so se znašli, so zasavski župani in poslanci napisalo pismo premierju Miru Cerarju. Šest poslancev državnega zbora in zasavska županska trojka se želi v prvi vrsti srečati z njim na temo Teta. Tačas ko Zasavje čaka na odgovor Cerarjevega kabineta, je iz krogov blizu Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) slišati, da se vrh HSE, od koder prihaja tudi prvi nadzornik Teta Matjaž Eberlinc, bolj kot k likvidaciji nagiba k stečaju Teta. Dobrih 160 ljudi v družbi pa trepeta ravno pred takšnim scenarijem. Neuradno naj bi prvi mož HSE Blaž Košorok odločitev o usodi Tet že prestavil na čas po 10. novembru.

Iz kabineta predsednika vlade Mira Cerarja še ni informacij, ali morda že vedo za datum sestanka s podpisniki zasavskega pisma.

Pismo zasavskih županov in poslancev premierju Miru Cerarju

"Zasavje je v prostem padu. To je najenostavnejše, a jedrno pojasnilo situacije v opešanem Zasavju. Opešanje območja je zaznati na vsakem koraku, v vsaki dejavnosti, v življenju tamkajšnjih ljudi. Slednjim sta optimizem in upanje v lepšo prihodnost pošla že zdavnaj v spoznanju, da država ni sposobna odgovoriti na akutne izzive o potrebnosti razvojne vizije, ki jih v luči gospodarskih in geografskih specifik ni naplavila samo finančna kriza, temveč desetletja mačehovskega odnosa države in pristojnih institucij do vse bolj perečih vprašanj Zasavja.

Namesto, da bi bilo območje zaradi svojih gospodarskih specifik deležno posebne pozornosti: v krepitvi dejavnosti v energetiki, iskanju novih razvojih poti, pomoči v nadgradnji obubožane cestne infrastrukture, pa je območje danes pred zlomom. Temu v prid govore tudi statistika, ko si Zasavska statistična regija s Pomursko izmenjuje prvo mesto najvišje brezposelnosti po statističnih regijah in v primerjavi z Osrednjeslovensko regijo, na katero meji, beleži kar 5 % večjo brezposelnost.

Zasavje v breznu stagnacije ni po naključju in zgolj samo zaradi krize. Slednja je še kako prav prišla pri tolmačenju odgovornih, kako da ni nič za narediti, ko so ti z obliži le krpali ogromne rane zasavskega gospodarstva, iz katerih je skorajda odtekla že vsaka možnost za lepšo prihodnost, ne samo sedanjih, temveč tudi prihodnjih generacij.

Zdi se, da je za državo Termoelektrarna Trbovlje (TET) samo še ena izmed zgodb, kateri je, za konec, zaradi nedodelane energetske politike države in nezmožnosti pravočasnega prestrukturiranja dejavnosti, predpisana likvidacija ali stečaj. Sočasno pa smo preko medijev imeli moč spremljati objave o domnevnem nakupu TET, ki se je zdel kot Deus ex machina dramatičnega zapleta, v katerem se je znašla družba.

Časa za sprenevedanje ni več. Sprenevedanja, da država in njena podjetja ne morejo presekati gordijski vozel propadajočega zasavskega gospodarstva in posledično popraviti črne statistike o brezposelnosti in brezperspektivnosti. Večletnih praznih obljub o gradnji hidroelektrarn na srednji Savi se je Zasavje preobjedlo. Prav tako se je preobjedlo velikopoteznih besed o razvojni viziji, ki je potrebna Zasavju, moč pa smo imeli videti le gasilske akcije takrat, ko je je požar ogrožal verodostojnost vlad ali ko so bile medijske objave že preveč moteče (naj spolnimo na stavke rudarjev). Ob pravočasnem ukrepanju vseh odgovornih deležnikov je sedaj za TET odprta samo lina, skozi katero je treba poiskati rešitve za 160 zaposlenih in navsezadnje za eno redkih še komaj tlečih zasavskih gospodarskih panog. Te rešitve pa morajo preseči (v Zasavju stalno videne) že omenjene gasilske akcije, ter namesto njih zgraditi protipožarne zidove, ki bodo vzdržali pritisk pišmeuhovsega odnosa odgovornih.

Zato vse na vas spoštovani predsednik Vlade dr. Miro Cerar obračamo s prošnjo, da nas, zasavske poslanke in poslance ter župane treh zasavskih občin v čim krajšem možnem času sprejmete na sestanek glede situacije in možnih rešitev za Termoelektrarno Trbovlje ter potrebnih ukrepov za izboljšanje gospodarske in socialne slike Zasavja," so zapisali Matjaž Han, Marjan Dolinšek, Irena Grošelj Košnik, Ivan Hršak, Vojka Šergan in Janja Sluga ter Miran Jerič, Matjaž Švagan in Vili Treven.