Na Bledu o čedalje večjih razhajanjih sveta

Ekonomija, varnost, protekcionizem in povečevanje razkoraka v družbi bodo glavne teme največje tovrstne mednarodne konference v regiji.
Fotografija: V času medvladja je udeležba na forumu skromnejša. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
V času medvladja je udeležba na forumu skromnejša. FOTO: Leon Vidic/Delo

Na Bledu se danes začenja vsakoletni strateški forum, tokrat pod naslovom Onkraj razlik tematizira družbo v iskanju odgovorov na čedalje večja neskladja v našem svetu. Prihaja več kot tisoč tujih in domačih gostov iz politike, gospodarstva, znanosti in raziskav ter civilne družbe.

Popoldne bosta mednarodno konferenco odprla odhajajoča premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec. Zaradi medvladja bo tokratni forum potekal brez visoke politične navzočnosti, prihajajoči premier Marjan Šarec pa bo na Bledu kot gost bo imel razna bilateralna srečanja. V osrednji razpravi voditeljev bosta sodelovala Michel Barnier, glavni pogajalec Evropske unije za brexit, in predsednik republike Borut Pahor.



Sledil bo pregled razmer po svetu, predvsem ekonomskih. O makroekonomskih kazalnikih bo spregovoril Christian Ketels, vodilni ekonomist The Boston Consulting Group, o umetni inteligenci Alf Rehn, ki je bil leta 2016 uvrščen na eminentno lestvico poslovnih mislecev Thinkers 50. Nastopili bosta še Ohood bint Khalfan Al Roumi, ministrica za srečo in blaginjo Združenih arabskih emiratov in generalna direktorica v kabinetu predsednika vlade, ter Violeta Bulc, evropska komisarka za promet, ki bo govorila o trgovinski vojni in protekcionizmu.

Večerno omizje, med drugim z zunanjim ministrom Bosne in Hercegovine Igorjem Crnadakom in generalnim sekretarjem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Thomasom Gremingerjem, bo namenjeno evropskim in širšim varnostnim razmeram. Na programu so še pogovor s predsednikom UEFA Aleksandrom Čeferinom, sprejem, na katerem bo častna gostja vrhovna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda, in tradicionalna nočna razprava, tokrat o enakosti spolov.

Na strateškem forumu bo spregovorila tudi tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda. FOTO: Luc Gnago/Reuters
Na strateškem forumu bo spregovorila tudi tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou Bensouda. FOTO: Luc Gnago/Reuters


Letošnje razprave so osredotočene na spremembe, ki jih prinaša tehnološki napredek. Ta nas na nekaterih področjih združuje bolj kot kdaj prej in obenem ne more odpraviti napetosti v svetu. Napovedi in upi političnih mislecev, da bo zaradi večjega dostopa do informacij svet postal enotnejši, se niso uresničile. Paradoks je, da je v družbi vse manj dialoga in da se med seboj vse težje pogovarjamo. Razlikovanje med dejstvi in zaznavami je postalo zahtevnejše, resnica pa zelo subjektivna, odvisna od kulturnega ozadja, tradicij, vrednot.

Strateški forum, o katerem organizatorji poudarjajo, da se je v več kot desetletju razvil v vodilno mednarodno konferenco v Srednji in Jugovzhodni Evropi, bo priložnost tudi za dvostranska srečanja. V torek se bo nadaljeval z razpravami o EU, mediaciji, Balkanu.

Komentarji: