Na Bledu povsem spremenjen parkirni režim

Ob vhodu na Bled so uredili centralno parkirišče, saj so v središču kraja uvedli modre cone.

Objavljeno
16. maj 2015 11.10
imo/bled
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Bled – Blejska občina je pred začetkom poletne sezone povsem spremenila parkirni režim. Ob vhodu na Bled so uredili centralno parkirišče, na katerega želijo usmeriti čim več zaposlenih in obiskovalcev, saj so v središču kraja uvedli modre cone, kjer je možno le kratkotrajno in dražje parkiranje. Po pripombah so rigorozni sistem že nekoliko omilili.

Kot je za STA pojasnil blejski župan Janez Fajfar, želijo z novim parkirnim režimom zmanjšati obremenjevanje jezerske sklede z vozili. Ob vstopu na Bled na Selišah pri informacijskem središču je zato občina od Mercatorja in Sberbanke vzela v najem območje nekdanjih Vezenin in na njem uredila parkirišče za 400 vozil.

Celodnevno parkiranje na Selišah za avtomobile stane pet, za avtodome pa deset evrov. Ker je parkirišče od središča Bleda oddaljeno okoli deset minut hoje, bo poleti do Seliš enkrat na uro vozil tudi turistični vlakec, ki bo deloval po sistemu hop on - hop off po ceni štiri evre za ves dan.

Obiskovalcem so še vedno na voljo tudi parkirišča v središču kraja, kjer pa so uvedli modro cono in omejili parkiranje na dve uri ter dvignili cene parkiranja na dva evra na uro. Zaradi tega so na občini prejeli več pripomb, med katerimi so jih nekaj tudi upoštevali.

Tako so možnost parkiranja pod hotelom Krim, kjer je bilo doslej centralno parkirišče, podaljšali na štiri ure. »Žal se le redko kateri dnevni obiskovalec na Bledu zadrži dlje,« ugotavlja Fajfar, ki meni, da je omejitev na štiri ure dovolj dolga.

»V začetku smo zastavili še bolj rigorozno, a smo videli, da smo v nov režim šli preostro, zato smo ga omilili in mislim, da so sedaj ljudje zadovoljni,« je poudaril Fajfar. Upoštevali so tudi predlog gostincev in trgovcev, da je na parkirnih mestih pod hotelom Jelovica, v centru Grad in pri trgovskem centru Bled parkiranje prvo uro brezplačno.