Na Brezjah se je zbralo čez 4000 ljudi

Anton Jamnik je pri maši izpostavil pomen upanja in prepričanje, da ima vse na svetu svoj smisel.

Objavljeno
15. avgust 2013 10.25
BREZJE/MARIJINO NEBOVZETJE
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - V narodnem svetišču pri baziliki Marije Pomagaj na Brezjah se je do konca današnje osrednje slavnostne maše ob velikem šmarnu, ki je kot državni praznik dela prost dan, zbralo preko 4000 ljudi iz vse države. Prisluhnili so besedam ljubljanskega pomožnega škofa Antona Jamnika, ki je v času aktualnih težav v družbi in Cerkvi izpostavil pomen upanja oziroma prepričanja, da ima vse na svetu svoj smisel.

Številni verniki pa bodo Brezje obiskali še tekom dneva. Mnogim je romanje ali izlet na Brezje ob prazniku Marijinega vnebovzetja postala že tradicija in številni se tako priporočijo Mariji.

V baziliki na Brezjah je namreč slika Marije Pomagaj, ki naj bi glede na številna pričevanja že sredi 19. stoletja poskrbela za nekaj izrednih ozdravljenj romarjev. Prav letos mineva 150 let, kar naj bi se na Brezjah pri Mariji Pomagaj zgodil prvi čudež, in sicer naj bi 22. septembra 1863 čudežno ozdravela Marija Tavčar iz Begunj.

Verniki danes obhajajo tudi 70-letnico posvetitve slovenskega naroda Mariji in hkrati obnavljajo posvetitev in izročitev Mariji iz leta 1992, ko so po osamosvojitvi Slovenije ves slovenski narod ponovno posvetili Mariji. »Marija nas vodi k Jezusu, je zgled molitve, upanja, ljubezni,« je pomen matere Jezusa Kristusa za kristjane povzel Jamnik.

Tudi peš in s kolesom

Kot je dejal, je današnji praznik potrditev prepričanja, da ima življenje smisel in cilj, saj je bila tudi Marija potem, ko je dokončala tek zemeljskega življenja, s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo, h kateri je poklican tudi sleherni človek.

Jamnik je opozoril, da v vsakdanjem življenju prevladuje posvetni humanizem, ki razglaša, da je človek sam svoj gospodar.  Izpostavil je še, da vsakdanja pragmatika in omamljenost z zgolj materialno uspešnostjo pogosto onemogočata, da bi človek v polnosti zaživel iz globin svoje presežnosti, ki se odraža v kulturi, umetnosti, glasbi, verovanju in različnih drugih oblikah njegovega ustvarjanja.

»Čas, v katerem živimo, zaradi naraščajočega občutka nesmisla življenja in obupovanja, pa tudi aktualnih težav v družbi in preizkušenj v Cerkvi, še posebej zadnjih, vse nas vabi, da vso širino in vrednost upanja, ki ga vsebuje naša vera, znova odkrijemo in iz njega globlje zaživimo,« je pozval škof. Ob tem je pojasnil, da je upanje prepričanje, da imajo sreča in žalost, zmaga in poraz, na koncu nek smisel.

Na Brezje so se pripeljali s 1350 avtomobili in tremi avtobusi, nekateri pa so na Brezje priromali peš ali prikolesarili. Med zbranimi na slovesnem bogoslužju pa danes ni bilo vidnejših političnih predstavnikov.

Marijin praznik vsako leto obeležujejo tudi Romi, ki se pred velikim šmarnom podajo k Marijinim svetiščem. Letos jih na Brezjah in na sosednjem Črnivcu v šotorih pred kombiji kampira okrog 500. Skupaj z drugimi verniki so sodelovali procesiji z lučkami in Marijo Pomagaj. Nagovoril jih je njihov župnik Peter Kokotec in drugi, ki so izpostavili, da Bog ne gleda na narod ali na osebo, temveč da izbira iz ljubezni do vsakega človeka.

Odmevala sta nedavna odstopa nadškofov

Novi predsednik škofovske konference Andrej Glavan je maševal na Zaplazu, kjer je dejal, da satan izrablja napake odgovornih ene od škofij za napad na celotno slovensko Cerkev. Tudi drugod sta odmevala nedavna odstopa obeh nadškofov.

Novomeški škof Glavan, ki začasno vodi tudi ljubljansko nadškofijo, je v nagovoru vernikom v dolenjskem romarskem središču spregovoril o koreninah današnjega praznika Marijinega vnebovzetja in poudaril, da je Marija živela iz vere, ki je šla skozi velike preizkušnje. Kot pravi, je njihova vera tudi danes lahko v nevarnosti, zamaje se lahko tudi zaradi najnovejših dogodkov, ne le zaradi dogajanja v mariborski nadškofiji.

Tudi celjski škof Stanislav Lipovšek, ki začasno vodi mariborsko nadškofijo, se v svojem nagovoru zbranih v Petrovčah ni izognil nedavnim spremembam v Cerkvenem vrhu. Vernike je prosil, da njega in njegove sodelavce podpirajo z molitvijo, da »bodo rešili, kar se rešiti da.«

»Vabam in zankam finančnih trendov in potem, ki so daleč od evangelija in modrega gospodarjenja s cerkvenim premoženjem, se nismo dovolj zoperstavili,« je med drugim dejal Lipovšek.

Kardinal Franc Rode pa je na dopoldanski slovesnosti v Fari pri Kočevju dejal, da je Marijino vnebovzetje »nepremagljivo upanje, ki nam daje moči tudi v nevarnostih in stiskah sedanjega časa.« »Kljub vsemu hudemu, napadom od zunaj in grehom in slabostim od znotraj, vemo, da je Kristus vogelni kamen Cerkve, ki skupnosti vernih daje trdnost in življenjsko silo,« je poudaril.

Tudi koprski škof med mašo o aktualnih zadevah

Ob 501. obletnici Marijinega prikazanja v Strunjanu so se verniki včeraj podali na tradicionalno procesijo v Strunjan. Zaradi razburkanega morja so procesijo z barkami z Izole odpovedali, zato so Marijin kip prenesli v Strunjan na štirih kolesih.

Koperski škof Jurij Bizjak je med mašo  spomnil na odstop ljubljanskega in mariborskega nadškofa, Antona Stresa in Marjana Turnška, konec julija.» Razglas je sprožil plazove razprav in razlag, obsodb in žalitev, natolcevanj in namigovanj: za in proti in navzkriž in vse križem. Kako zlahka in kako približno, brez ustreznih podatkov in s kako pomanjkljivim razumevanjem stvari in položajev«, je ocenil Bizjak.

Ob tem je škof izrazil globoko prepričanje, da papež Frančišek in njegovi pomočniki» ne delajo krivice, kajti izguba je tukaj in izguba je velika.«

Stresu in Turnšku se je sicer zahvalil »za plemenito delo, ki sta ga opravljala«, obenem pa poudaril, da »sprejemamo nase svoj del krivde, da ju nismo pravočasno in bolj spodbujali za ukrepe, ki jih nista odredila.«