Na Brezjah zbralo več tisoč vernikov (FOTO)

V narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah se je zbralo več tisoč ljudi. Na osrednji maši jih je nagovoril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
Fotografija: V preteklosti so ljudje na dan Marijinega vnebovzetja veliko romali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V preteklosti so ljudje na dan Marijinega vnebovzetja veliko romali. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Na praznik Marijinega vnebovzetja ali t. i. veliki šmaren so danes zaživela Marijina svetišča po vsej državi. Najbolj slovesno je bilo Brezjah, osrednjem Marijinem svetišču v Sloveniji, kjer je na tamkajšnjem trgu pred baziliko Marije Pomagaj ob 10. uri mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. Ta se je na osrednji maši, podobno kot lani, osredotočil na vprašanje splava in spoštovanje življenja ter pozval vse, naj se ponovno odločijo za življenje.

Njegovi pridigi je pri maši prisluhnilo več kot 5000 ljudi. Lepo vreme je na Brezje tudi že v minulih dneh privabilo veliko obiskovalcev, prav tako sta bili dobro obiskani današnji jutranji maši. Nekoliko manj pa je letos na Brezjah Romov, in sicer okoli 350. Skupaj bo ob prazniku Marijinega vnebovzetja Brezje obiskalo več ljudi kot lani, ko so jih našteli okoli 10.000.



Slovesno je tudi v drugih Marijinih romarskih središčih. Na Ptujski gori je somaševanje in obnovitev izročitve slovenskega naroda Mariji vodil mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl, ki je v svojem nagovoru zbranim vernikom med drugim poudaril, da so kot kristjani poklicani, da svet, v katerem živijo, bolj in bolj spreminjajo v kraj srečevanja, zaupanja in medsebojnega sodelovanja, ne pa v kraj izključevanja, sovraštva in nezaupanja.

Novomeški škof Andrej Glavan je slovesno somaševanje vodil v osrednjem škofijskem Marijinem romarskem središču na Zaplazu, murskosoboški škof Peter Štumpf pa je maševal v Turnišču v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete.

Preberite še:

Komentarji: