Na čelu bolnišnice najverjetneje spet svetnik

Med štirimi kandidati za direktorja Splošne bolnišnice Celje trije mestni svetniki. Po naših informacijah največ možnosti Ferjanc in Žohar.

Objavljeno
12. oktober 2015 22.46
lvi*stavka zdravnikov
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Člani sveta zavoda Splošne bolnišnice Celje bodo jutri glasovali o kandidatih za direktorja bolnišnice. Med štirimi prijavljenimi samo Boštjan Plešec ni celjski mestni svetnik. Namige, da naj bi v SMC zelo lobirali za svojega svetnika Dejana Žoharja, večina članov sveta zavoda zavrača, a hkrati naj bi bil prav Žohar eden od favoritov.

Poleg Žoharja (SMC) sta mestna svetnika tudi že dosedanji direktor bolnišnice Marjan Ferjanc (SDS) in Brigita Čokl (Desus). Kot poudarja večina članov sveta zavoda, bo letos glasovanje za direktorja izjemno zanimivo, saj naj bi imeli vsi štirje kandidati dobre programe. Čoklova je bila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, Ferjanc in Žohar prihajata iz bolnišnice, Žohar je vodja tehnične službe. Plešec, ki je med kandidati najmanj znan in ima po naših informacijah najmanj možnosti, je bil generalni direktor direktorata za zakladništvo na ministrstvu za finance.

Favorita zaposlena v bolnišnici

Večina članov sveta pravi, da pritiskov nanje ni bilo, da so imeli pogovore tudi s kandidati, vendar da se bodo odločili na podlagi programov, ki jih bodo kandidati predstavili jutri. Po naših informacijah sta menda favorita prav oba že zaposlena v bolnišnici. Njune možnosti za imenovanje so približno enake, prav nihče si ne upa napovedati, kaj se bo zgodilo. »Do zdaj se je vedno vedelo, kdo bo imenovan, tokrat bo pa šlo res zelo na tesno,« je dejal eden izmed članov sveta zavoda.

SMC, kjer si domnevno želijo Žoharja na čelu bolnišnice, ima od avgusta tudi članico sveta zavoda, svetnico SMC v Šentjurju Barbaro Tiselj. Ta je prišla v svet zavoda skupaj z Andražem Jakljem, zaposlenim v Kliniki Golnik. Vlada ju je imenovala po razrešitvi Zmaga Turka in Romane Reja, pri čemer se zadnja po naših informacijah sploh ni prijavila v postopku izbire članov svetov zavodov, katerih ustanovitelj je država. Da bi bila zamenjava članov sveta zavoda mesec dni pred razpisom za novega direktorja in razpis povezana, so zavrnili tudi na ministrstvu. Protokol, s katerim se je začel postopek izbire, so objavili že januarja. V svetu zavoda sta kot predstavnika vlade še dva mestna svetnika, Damir Ivančič (SD) in Jožef Zimšek (Desus).

Strokovni direktor ostaja

Medtem ko se po posameznih oddelkih v bolnišnici že govori, da bo novi direktor Žohar, drugi niso tako prepričani. Ferjanca podpira zdravniški sindikat in tudi strokovni direktor Franc Vindišar. Poudarjajo, da z njim korektno sodeluje velika večina zaposlenih, da dela korektno, v tem trenutku si ne morejo privoščiti nestabilnosti, ki bi jo menjava vodstva prinesla. Dodajajo še, da imajo tudi dobre rezultate.

Dejstvo namreč je, da je bolnišnica, ki jo Ferjanc vodi od leta 2007, po dolgem času letošnje polletje zaključila v pozitivnih številkah. Lažja odločitev čaka člane sveta zavoda pri izbiri strokovnega direktorja, na razpis je prišla le vloga dosedanjega strokovnega direktorja Franca Vindišarja.