Na Fakulteti za management dekan in direktorica zlorabila položaj

Nada Trunk Širca in Egon Žižmond sta nezakonito omogočila 670 študentom koprske FM absolventski staž.

Objavljeno
12. marec 2015 19.30
mfa_indeks
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Nekdanji dekan Fakultete za management Egon Žižmond in nekdanja direktorica te koprske fakultete Nada Trunk Širca sta na koprskem okrožnem sodišču priznala očitano zlorabo položaja. Sodba bo znana šele maja. Zaradi priznanja bo kazen milejša, o čemer sta obsojenca podpisala poseben sporazum s tožilstvom. Z nezakonitim ravnanjem sta pridobila za več kot pol milijona evrov koristi fakulteti.

Nekdanaj direktorica je priznala že prejšnji teden, nekdanji dekan pa danes. Sojenje je bilo ločeno zato, ker Egon Žižmond, ki je slovenski javnosti znan po podobnih zapletih na mariborski univerzi, nekaj časa zaradi odsotnosti v tujini ni prišel na sojenje. Glede na to, da sta oba obtoženca že na začetku procesa priznala zlorabo uradnega položaja, bi sodnica Barbara Franca lahko že danes (ali v kratkem) razglasila sodbo. Toda predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič je pojasnila, da mora sodnica v tej zadevi izpeljati še narok za izrek kazenske sankcije v zvezi z odvzemom protipravno pridobljene premoženjske koristi. V tem primeru bo kazen po vsej verjetnosti doletela fakulteto. Zato je predvideno, da bo končna sodba lahko razglašena šele sredi maja.

Obtožnica je nekdanjemu dekanu in direktorici očitala, da sta omogočila študentom, ki sploh še niso bili vzadnjem letniku fakultete vpis v absolventski staž. Tako se je leta 2005 iz nižjih letnikov v absolventski staž vpisalo 433 študentov, leta 2006 171 in leta 2007 še 66 absolventov in diplomantov. Tak način vpisovanja v absolventski staž je bil v nasptrotju z zakonom o visokem šolstvu in s statutom Univerze na Primorskem, povrhu vsega pa so presegli dovoljeni vpis izrednih študentov. Po približnih ocenah je fakulteta pridobila za vsaj pol milijona evrov neupravičenih koristi in to z zaračunavanjem šolnin, literature in drugih storitev za študente. Preiskava je pokazala, da je vodstvo fakultete zavedlo oba rektorja univerze (Lucijo Čok in Rada Bohinca), da so vsem tem študentom podelili diplome in strokovne nazive. Kljub odkritju pa univerza (menda) ni imela zakonske osnove, da bi razveljavila na ta način pridobljene diplome.

O nepravilnostih na Fakulteti za management Koper se je dolgo najprej samo šušljalo, kasneje pa so se v medijih pojavljali primeri, ki so vse pogosteje razgaljali nepravilnosti vodstva. Med vodstvom fakultete in nekdanjo rektorico Lucijo Čok je bilo kar veliko sporov. Lucija Čok nam je že pred leti povedala, da vodstvo univerze ni moglo nikoli dobiti nadzora nad evidencami študentov Fakultete za managemenet, saj so edini na univerzi razvijali svoj informacijski program. Bivši rektorici Čokovi pa so najbolj nagajali v času, ko je bil (kasnejši prodekan in v vrhu FM) Dušan Lesjak še državni sekretar na ministrstvu za visoko šolstvo. Toda primeri spornega poslovanja Fakultete za management niso mogli ostati skriti. Spomladi leta 2009 so ureditev razmer in odločnejše ukrepe rektorata univerze zoper sporno podeljevanje diplom zahtevali študentje, ki so menili, da so v rektoratu premalo odločni. Študentski nemiri in zahetve so pripeljale do odstopa Egona Žižmonda. Kriminalisti so preiskovali tudi delo prodekana Dušana Lesjaka, vendar so preiskavo končali v predkazenskem postopku.

Stari kazenski zakonik je za očitano storjeno zlorabo položaja predvideval kazen od enega do osem let zapora. Glede na to, da sta obtoženca podpisala sporazum s tožilstvom in dejanje priznala, bo kazen občutno milejša, bodisi pogojna bodisi z opravljanjem družbeno koristnega dela.