Na Gačah v zimo z le štirimi žičnicami

Z enajstimi topovi za zasneževanje v podjetju Smuk pričakujejo vsaj 60 smučarskih dni.

Objavljeno
20. oktober 2016 21.43
Igor Rupnik
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Semič, Kočevje – V semiški občini in v podjetju Smuk, ki sta od konca julija nova lastnika smučarskih naprav in druge pripadajoče infrastrukture na Gačah, zagon žičnic napovedujejo za 20. december. Konec meseca bo zavod za gradbeništvo opravil tehnični pregled za tri vlečnice, za sedežnico pa predvidoma novembra. Preostalih dveh vlečnic ne nameravajo zagnati.

Kakor je za Delo povedal prokurist podjetja Smuk Igor Rupnik, bo podjetje v obnovo smučišča skupaj vložilo 135.000 evrov, pri čemer bo 65.000 evrov stala samo vzpostavitev sistema Skidata. Od 16 občin jugovzhodne regije, ki gravitirajo na smučišče, pričakuje, da bodo zagotovile 70.000 evrov. Denar namreč potrebujejo tudi za ureditev sedežnice, za katero obratovalno dovoljenje pričakuje prihodnji mesec. »Načrtujemo, da bodo smučarske naprave začele obratovati 20. decembra,« je napovedal Rupnik in dodal, da cen smučarskih vozovnic še niso določili. Po njegovem bodo smučišče zasneževali z enajstimi topovi, pri čemer sta dva povsem nova. Smučišče se bo po novem imenovalo Turistični center Gače. Akumulacijski bazen za zasneževanje je že pripravljen.

Smuko želijo tudi ponoči

Rupnik je napovedal, da bodo otrokom iz vseh občin podpisnic sporazuma omogočili brezplačno smuko na šolski športni dan, občine bodo plačale le prevoz, šole pa učencem zagotovile brezplačno hrano. Ker sta dve vlečnici od petih v zelo slabem stanju, ju niso uvrstili v plan obnovitvenih del in ju bodo najverjetneje demontirali in prodali. Zaradi velikega povpraševanja po nočni smuki bo smučišče Gače 1 razsvetljeno. Kot je dejal, se bosta za izvedbo nočne razsvetljave prihodnji teden skupaj s semiško županjo Polono Kambič sestala z Agencijo RS za okolje, od katere pričakujeta izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Zaradi umetnega zasneževanja v prihajajoči zimi optimistično pričakujejo najmanj 60 smučarskih dni. V zimski sezoni 2014/15, ko so smučišče upravljali še nekdanji lastniki Iskra Turizem, so imeli na Gačah 39 smučarskih dni, leto prej pa le deset. Na vprašanje, ali se nameravajo prijaviti na javni razpis Fundacije za šport za sofinanciranje gradnje športnih objektov (rok za oddajo vlog se izteče 14. novembra, op. p.), je Rupnik odgovoril, da ne, saj so zaposleni s pospešenimi pripravami na vnovični zagon smučišča. O vzpostavitvi smučarske proge FIS za ženske za zdaj ne razmišljajo, a tega projekta Rupnik v prihodnje ne izključuje.

Pomislek s Kočevskega

Semiška županja Polona Kambič je za Delo povedala, da so včeraj vsem 16 občinam v podpis posredovali pogodbe, s katerimi bodo za vsako posebej določili finančni prispevek. Ta bo odvisen od števila prebivalcev in oddaljenosti občine od smučišča. Župani so namreč na svetu regije že pred časom potrdili prispevek občin v višini 70.000 evrov ter se dogovorili, da bodo deleže določili s pogodbami. Z novomeške občine so sporočili, da nameravajo prispevati 17.000 evrov, če bo tak predlog potrdil tudi mestni svet. V črnomaljski občini bodo za zagon smučišča namenili 16.230 evrov, v metliški pa tri tisoč evrov. Kočevski župan Vladimir Prebilič je povedal, da je smučišče pomembno za celotno regijo, zato bo občina prispevala okoli 1600 evrov. Ima pa pomislek, ali bo narava sploh omogočila smučanje na nadmorski višini od 700 do 965 metrov ter da je treba poiskati zasebnega partnerja za vzdrževanje smučišča, saj se za podjetje Smuk ne ve, koliko časa bo sploh sodelovalo v tem projektu.