Na Goriškem zaprte ceste zaradi dežja

Zaradi velike količine padavin so narasle reke po Sloveniji.

Objavljeno
27. oktober 2012 10.46
Posodobljeno
27. oktober 2012 11.20
D. J., Ilirska Bistrica, J. S. S., Mo. B., Š. P., Delo.si
D. J., Ilirska Bistrica, J. S. S., Mo. B., Š. P., Delo.si

Ljubljana - Zaradi velike količine padavin so narasle reke po Sloveniji. Vipava poplavlja v svojem spodnjem toku med Dornberkom in Mirnom, poplavlja tudi reka Reka, čez dan bo začela poplavljati še Kolpa.

Na Goriškem so zaradi poplav in zemeljskih plazov zaprti cestni odseki Ajševica -- Ozeljan -- Vitovlje, Šempeter -- Volčja Draga -- Dornberk --Branik, Dornberk --Gradišče nad Prvačino, Šempeter -- Vrtojba -- Miren, Bilje -- Volčja Draga, Bilje -- Miren, Vogrsko -- Dornberk, popllavljene pa so tudi že nekatere ulice v središču Nove Gorice. Na Ajdovskem so pod vodo odseki Ajdovščina -- Selo, Potoče -- Dobravlje, Batuje -- Preserje in Batuje - Dornberk. Zaprta je tudi cesta med Kanalom ob Soči in Kambreškim.

Regijski center za obveščanje sicer poroča o poplavah na Ilirskobistriškem, toda po aktualnih informacijah z istega centra, vodostaj reke Reke že od zjutraj pada za približno deset centimetrov na uro. Zaradi zasute struge se je zjutraj na polje razlil le hudournik, pritok reke Reke, pred vasjo Jasen.

Na Goriškem številne kleti poplavljene

Nočne in dopoldanske obilne padavine so na Goriškem povzročile številne nevšečnosti. Visoka podtalnica je zalivala kleti v Kromberku, Lokah, Ajševici in centru Nove Gorice, na področju regije pa se je sprožilo več manjših zemeljskih in skalnih plazov. Gasilci so do 14. ure opravili 32 intervencij.

Kot je za STA povedal vodja regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Severno Primorsko Samo Kosmač, so iz regijskega skladišča izdali preko 1500 vreč in več potopnih črpalk. V popoldanskem času bodo prostovoljni gasilci napolnili vreče s peskom in jih postavili na najbolj kritičnim mestih ob povišanih vodotokih, predvsem bregovih reke Vipave.

V večernem in nočnem času pričakujejo ponovno močnejše padavine, ki bi ob povišanem vodostaju lahko povzročilo nove nevšečnosti, piše STA.

Poplavljale bodo tudi reke na Gorenjskem

Pretoki rek po Sloveniji so veliki, v noči na nedeljo pa bodo reke v večjem delu države še naraščale, opozarjajo na Agencije RS za okolje (Arso). Močneje lahko narastejo predvsem reke v spodnjem Posočju, na Goriškem in Vipavski dolini, na območju Idrijsko-Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja, Ljubljane, Celja in ob Kolpi. Geološki zavod opozarja na možnost plazov, povzema STA.

Tudi reke na Gorenjskem bodo pričele poplavljati na običajnih mestih: Sava Bohinjka s pritoki, v manjšem obsegu lahko poplavi Tržiška Bistrica, Pšata ter reke na območju Domžalskega polja, navaja STA.

Narasla bo tudi Savinja

V noči na nedeljo bo močneje narasla še Savinja s pritoki, ki lahko v manjšem obsegu poplavi na širšem celjskem območju. Ponovno lahko narastejo tudi reke v Posotelju. V nedeljo se bodo poplavljene površine na Ljubljanskem barju še nekoliko razširile, vendar bodo ostale v območju vsakoletnih poplav.

V manjšem obsegu lahko poplavi tudi Sava v srednjem in spodnjem toku na območju Zasavja in Krško-brežiškega polja. V nedeljo in v noči na ponedeljek bo poplavila reka Krka. V spodnjem toku se lahko voda razlije v nekoliko večjem obsegu kot običajno, še opozarjajo v Arsu.

Poplavlja tudi morje

Sicer pa lahko danes poplavi tudi morje. V času večerne plime med 20. in 22. uro lahko morje ponovno preseže 300 cm na mareografski postaji v Kopru in poplavi nižje dele obale. Povišano plimovanje morja pričakujemo tudi v nedeljo med 7. in 11. uro, ko lahko morje v Kopru doseže višino okoli 320 cm in ponovno poplavi.

Zaradi velike količine padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo na območjih Škofjeloško-Cerkljanskega, Idrijskega, Goriškega, pa tudi Zasavja o povečani možnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Prebivalstvo na območjih, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, ki so zgrajeni na pobočjih ali tik ob njih, so sporočili.

Dež bo zgodaj zjutraj prešel v sneženje

V preteklih 36 urah je po podatkih Arsa v hribovitem svetu zahodne Slovenije (vključno z Goriško) padlo med 100 in 200 litrov dežja na kvadratni meter, v jugozahodni Sloveniji od 40 do 70, drugod od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter.

V naslednjih urah - od sobote zvečer do sredine noči na nedeljo - lahko predvsem v zahodni in ponekod v južni Sloveniji pade še od 20 do okoli 40 litrov dežja na kvadratni meter. Nato bo dež v zgodnjih jutranjih urah hitro prešel v sneženje.

Danes zvečer, bo v vzhodni Sloveniji prehodno zapihal okrepljen veter iz severnih smeri, ki bo v sunkih lahko presegal 70 kilometrov na uro. Na Primorskem bo v drugi polovici noči zapihala burja, ki bo v sunkih predvsem v Vipavski dolini lahko presegala 100 kilometrov na uro. V nedeljo proti jutru in dopoldne bo ob sneženju predvsem nad 500 m nadmorske višine možen pojav snegoloma, še povzema STA.