Na gradu Negova v razvoj kulturnega turizma

Prenovljeni grad zaživel lani, letos zavod KULTRPROTUR načrtuje 21 dogodkov.

Objavljeno
17. april 2013 13.53
jpo*grad negova
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Negova - Radgonski zavod za kulturo, turizem in promocijo KULTRPROTUR, ki od lani upravlja s prenovljenim delom negovskega gradu in grajsko pristavo, v tej sezoni načrtuje 21 samostojnih grajskih dogodkov, povezanih z umetnostjo, vinom in kulinariko. Sezono so začeli z razstavo fotografij Dejana Kokola, ki so nastale v neobnovljenem delu gradu.

Prireditve, ki so jih v KULTRPROTUR pripravili lani v drugi polovici leta, po tem, ko jim je ministrstvo za kulturo po neuspešnem iskanju dolgoročnega najemnika v upravljanje dalo del obnovljenega Novega gradu, so imele približno 4000 obiskovalcev.

V zavodu so poskrbeli tudi, da je grad, obnova katerega je doslej stala približno šest milijonov, od četrtka do nedelje odprt za obiskovalce. V pristavi že od lani deluje turistično informacijski center, v njej ima prostore Turistično društvo Negova, obiskovalcem je na voljo lokal.

Upravljalca obeh gradov sta slabo usklajena

»Razvijali bomo kulturni turizem in mislim, da nam ne bo težko doseči najmanj 7.000 obiskovalcev gradu na leto, kolikor zahteva ministrstvo,« pravi direktorica zavoda Norma Bale.

Da bi turistično ponudbo razvili na območju celotne občine in promovirali lokalne zanimivosti, je letos začela delovati projektna skupina za uvedbo turistične blagovne znamke Gornje Radgone »Mesto sejmov in penine«. Med zanimivostmi je tudi grad v Gornji Radgoni, ki ga je prenovil zasebni najemnik Milan Hercog.

»Veseli smo, da sta v občini dva takšna spomenika, s tem da je Negovski obnovljen zelo natančno in vanj ne prinašamo ničesar, kar v ta grad ne bi sodilo. Z najemnikom radgonskega gradu smo v preteklosti že sodelovali tako, da smo mu pošiljali obiskovalce, ki jih je ta grad zanimal, sedaj pa si prizadevamo, da bi se z njim dogovorili še o programski shemi in upam, da nam bo to tudi uspelo,« je slabe odnose med zavodom in Hercogom diplomatsko opisala Baletova.

O za zdaj še slabi usklajenosti med upravljalcema obeh gradov govori podatek, da je Hercog v radgonskem gradu pripravil otvoritev razstave herbarijev nedavno umrlega radgonskega zeliščarja Andreja Coklina na isti dan in ob isti uri, kot je že bila napovedana prireditev na negovskem gradu.