Na hitro razširjen očetovski dopust

Spremenjena pravila in razširjen krog upravičencev.
Objavljeno
07. januar 2016 19.49
B. H.
B. H.
Ljubljana – Po razburjenju, ki ga je povzročila omejitev, da so do dodatnih petih dni plačanega očetovskega dopusta upravičeni le tisti moški, ki še niso dobili odločbe o neplačanem delu očetovskega dopusta, so danes na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve spremenili pravila.

Dodatnih pet dni očetovskega dopusta, ki ga smejo izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, vendar preden otrok konča 1. razred osnovne šole, bodo lahko koristili očetje otrok, mlajših od treh let, ki so izrabili manj kot 50 dni neplačanega dopusta. Po novem so do teh dodatnih petih dni upravičeni tudi vsi, ki imajo v odločbi priznano pravico do neplačanega očetovskega dopusta, vendar ga niso koristili oziroma so ga manj kot 50 dni.

Za očete, ki imajo zdaj otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja, saj pravice do neplačanega dopusta, ki se je sedaj delno preoblikovala v plačani dopust, ne morejo uveljavljati.

Kot smo poročali danes, imajo moški od 1. januarja 2016 pravico do 70 koledarskih dni očetovskega dopusta. Od 20 plačanih, morajo 15 koledarskih dni izrabiti do otrokovega 6. meseca in pet do konca 1. razreda. Ostalih 50 dni, za katere država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače, pa do otrokovega tretjega leta. Leta 2017 se bo plačani del povišal na 25 dni, neplačani pa zmanjšal na 25 dni, od leta 2018 pa bodo imeli na voljo 30 dni s polnim očetovskim nadomestilom.