Večkilometrski zastoj pred Gruškovjem, zastoji tudi na Hrvaškem

Na avtocesti Zagreb-Gruškovje je pred cestninsko postajo Trakošćan v smeri Slovenije okoli štirikilometrska kolona vozil.

Objavljeno
30. julij 2016 11.21
Pi. K., STA
Pi. K., STA

V Avstriji kljub bojaznim zaradi zaprtja karavanškega predora ob obisku ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji za zdaj večjih težav ni bilo. Nekaj zastojev pa na tradicionalno prometno obremenjen konec tedna beležijo na Hrvaškem in v Italiji.

Ob zaprti povezavi od karavanškega predora proti Ljubljani so v Avstriji že dopoldne vozila preusmerjali na povezavi preko Gradca in Maribora ter preko Trsta.

Kot so za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali v avstrijskem upravljavcu avtocest Asfinag, doslej večjih zastojev ni bilo. Kot so poudarili, so bili vozniki o zapori dobro obveščeni in so uporabili alternativni poti preko Italije in Gradca.

Ker so številni vozniki iz Nemčije na pot odšli že v petek zvečer oziroma ponoči, je zjutraj, še preden so karavanški predor zaprli, pred predorom nastal zastoj, ki pa se je do začetka zapore končal.

Na Hrvaškem je na avtocesti Zagreb-Gruškovje pred cestninsko postajo Trakošćan v smeri Slovenije okoli štirikilometrska kolona vozil. Promet preusmerjajo tudi na državno cesto proti mejnemu prehodu Dobovec, poroča hrvaški avtoklub HAK.

Kolone na mejhnih prehodih

Pred mejnima prehodoma Dragonja in Sečovlje v smeri Slovenije pa je kolona vozil dolga okoli enega kilometra.

Kolone vozil se vijejo tudi po Jadranski magistrali pri Crikvenici, Novem Vinodolskem, Zadru, Šibeniku, Splitu, Stobreču, Omišu, Makarski in Dubrovniku.

Kolone so tudi na avtocesti Zagreb-Split-Ploče; pred cestninsko postajo Lučko na izhodu proti Zagrebu je kolona dolga okoli štiri kilometre.

Gneča je tudi ponekod na italijanskih cestah. Na avtocesti med Benetkami in Trstom so nekajkilometrski zastoji med Sredipoljem in cestninsko postajo pred Trstom, promet pa je zgoščen tudi v okolici Vileša, kažejo spletne strani s prometnimi informacijami.

Na podravski avtocesti med priključkom Zlatoličje in koncem avtoceste pri Dražencih proti mejnemu prehodu Gruškovje je bil ponoči in dopoldan zastoj dolg približno devet kilometrov.


                 Zastoji so na podravski avtocesti začeli nastajati že ponoči. Foto: Oskar Težak

 

Na avstrijski strani predora Karavanke proti Sloveniji je zastoj dolg deset kilometrov.

Cesta Trenta-Vršič-Kranjska Gora je danes zaradi obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina zaprta za ves promet. 

Nesreča na dolenjski avtocesti

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je bil dopoldoldan zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas na dolenjski avtocesti pred priključkom Višnja gora v smeri Novega mesta, cesta Dolenjske Toplice-Črnomelj pa je pri Podturnu pri Dolenjskih Toplicah zaprta.

Danes zaradi zapor na gorenjskem in ljubljanskem območju pričakujejo izredno povečanje prometa na vseh ostalih glavnih prometnicah v državi.

Zastoji tudi na Hrvaškem

V jutranjih urah so več kilometrov dolgi zastoji nastajali pred cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu, občasno nastajajo zastoji na avtocesti A1 od Zagreba proti Splitu, na avtocesti A7 od Zagreba proti Reki ter na jadranski magistrali. Kilometer dolg zastoj je tudi na avtocesti A7 od Rupe proti Reki.

Promet je bil zgoščen tudi na mejnih prehodih, na mostu na otok Krk in na istrskem ipsilonu.

Trajekti in katamarani plujejo po voznem redu, napovedujejo pa, da bodo po potrebi uvedli tudi dodatne trajekte.