Na Kanin vendarle že avgusta

Z zagonom spodnjega dela kaninske krožnokabinske žičnice je obnova smučišča več kot 3 leta po nesreči v sklepni fazi.

Objavljeno
28. julij 2016 10.54
Blaž Močnik
Blaž Močnik

»Naprava deluje, vendar ne še za javno uporabo. Starega ni skorajda ničesar več, zamenjanega je veliko več od predvidenega in tudi več, kot nalaga zakonodaja,« je bil včeraj zadovoljen posoški poslanec in predsednik bovške občinske komisije za obnovo Kanina Danijel Krivec. Kalvarija zahtevnega dela v visokogorju in na višinah s številnimi nepredvidenimi deli, zamudami pri dobavi nadomestnih delov in nenehnim zamikanjem ponovnega zagona se s prvimi gondolami na jeklenici počasi umirja.

Občina, lastnica smučišča in vodja projekta, ter gospodarsko ministrstvo kot vlagatelj zagotavljata, da bo po pregledih Zavoda za gradbeništvo (Zag) RS spodnja tretjina dostavne naprave zares pripravljena za obratovanje najpozneje prihodnji teden, druge dele pa bodo odpirali glede na rezultate testiranj. »Po najbolj pesimističnih napovedih bo naprava v celoti delovala 20. avgusta, a upamo, da se bo to zgodilo že nekoliko prej,« pravi Krivec.

Poma: Mi podpišemo

Zadnji rezervni deli za krožnokabinsko žičnico so v Bovec prihajali še pretekli teden. Na občini so bili precej nejevoljni zaradi odnosa v smislu »vzemi ali pusti«, ki ga je vzpostavil francoski proizvajalec opreme Poma, ki bo obnovo tudi nekoliko podražil. »Ampak mi se pod projekt podpišemo,« je opozoril predstavnik Pome Alain Furlani in nadaljeval: »Pred začetkom so bile narejene ocene, toda šele z začetkom del se je pokazalo, kaj vse bo treba obnoviti. To je bil ogromen zalogaj. Problem je bil, ker naprava ni obratovala tri leta in pol. Presenečenj je bilo veliko, treba pa je tudi vedeti, da rezervnih delov za takšno žičnico ni, zato je bilo treba vse izdelati po naročilu. In to pač traja. Dostavna žičnica pa je zdaj povsem nova naprava, medtem ko bomo material za sedežnice v Bovec pripeljali prihodnji mesec in septembra.«


Žičnica na Kaninu novembra lani. Foto: Blaž Močnik/Delo

Poma je za Kanin zadolžila 15 zaposlenih, po prvotnih načrtih pa bo s poslom zaslužila več kot tri milijone evrov od skupaj 5,9 milijona evrov vrednega projekta, pri katerem je občina zaradi zamud izgubila dva milijona evrov nepovratne evropske pomoči. Zdaj je jasno, da bo končni račun za prenovo zaradi nepredvidenih del višji. Za koliko, še ni jasno, vendar skrbnik pogodbe med državo in občino z gospodarskega ministrstva Alojz Posedel zagotavlja, da velikih odstopanj ne bo. »Za zdaj smo pod pogodbeno vsoto. Imamo nekaj zamika, ampak ne pričakujemo presenečenj. O odločitvah Pome ali Zaga diskusije ni bilo in glede na to, da proizvajalec prevzema tveganje, smo morali zamenjati precej več od predvidenega,« pravi Posedel.

Italijani čakajo slovenski del

Vrednost projekta je približno enaka letni izgubi turistične destinacije zaradi zaprtega smučišča, ocenjujejo na bovški občini. Zaradi propadlega smučišča sta vrata zaprla dva največja hotela, brez službe pa je ostalo več kot 100 ljudi. »Spremljale so nas težave, vendar je bila odločitev o obnovi pravilna. Država nam je stala ob strani, saj sami tega ne bi zmogli,« je dejal župan Valter Mlekuž.

Poletno obratovanje bo zagotavljal podizvajalec obnove Kaskader, za zimo pa bodo upravljavca v nasprotju z napovedmi iskali z javnim pozivom namesto z razpisom najpozneje do konca septembra, ko se bo iztekel tudi pogodbeni rok za dokončanje obnove. Kaj bi se zgodilo, če del na vseh napravah do takrat ne bi izpeljali, včeraj nismo izvedeli. Bodo pa Bovčani skupaj s Promoturjem, upravljavcem nekdaj združenega smučišča na italijanski strani Kanina, za posodobitev in razširitev iskali denar EU. Za takšne projekte EU namenja najmanj 30 milijonov, poudarja Posedel. Promotur je zaradi slabega obiska napovedal zaprtje smučišča Sella Nevea, če ne bi obnovili Kanina.