Na Kočevskem odklopili še zadnje agregate

Obnova elektroomrežja zaradi posledic žledu bo trajala do konca leta.

Objavljeno
04. april 2014 23.16
Zima in problemi na Kočevskem: razmere v Kočevski Reki (pred cerkvijo)
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Kočevje – Na območju kočevskega Elektra so včeraj z agregatov odklopili še zadnje uporabnike vasi Stari Kot in Novi Kot v občini Loški Potok, ki so bili med katastrofalnim žledom nekaj dni tudi odrezani od sveta.

»Na našem območju bo obnova omrežja trajala najmanj do konca leta,« pravi direktor kočevske poslovne enote Elektra Ljubljana Vincenc Janša.

Potem ko so pred tednom dni v obmejnih vaseh Stari Kot in Novi Kot končno spet dobili stacionarne in mobilne telefonske povezave, so zdaj spet priključeni tudi na elektroomrežje. Ta je v teh obmejnih in gozdnatih krajih po novem položen v zemljo. »Na našem območju bo 51 kilometrov daljnovodov položenih v zemljo, 20 kilometrov bo obnovljenih klasično,« pravi Vincenc Janša. Polovico električnih kablov, ki jih bodo položili v zemljo, so že zakopali, prav tako je obnovljena tudi polovica klasičnih daljnovodov.

Do zdaj so obnovili daljnovod pri Danah v smeri Loškega Potoka, daljnovod Travnik, Lazec–Stari Kot–Novi Kot, Ribjek–Osilnica, Bezgovica–Osilnica in Žurge–Črni Potok.

Obnavljajo ali pa bodo obnovili še trase Črni Potok–Vurhi–Podplanina, Mala Gora–Rapljevo, Velike Lašče–Strmec, Globel–Gora, Rakitnica–Grčarice in Rogatec–Visoko.

Zavarovalnine ne bodo dovolj

Na 1200 kvadratnih kilometrov velikem območju kočevske enote Elektra Ljubljana, ki se razteza od Turjaka do Kolpe in od Blok do Bele krajine, je žled povzročil za 1,5 milijona evrov škode. Toda če bodo celotni elektrosistem hoteli urediti, tako da bo dolgoročno stabilen, bodo za sanacijo porabili 6,5 milijona evrov. Naprave so bile zavarovane, vendar zavarovalnina ne bo velika.

»Na celotnem območju Elektra Ljubljana je žled povzročil od 20 do 25 milijonov evrov škode, vendar jo bo zavarovalnica povrnila le od tri do šest milijonov evrov,« pravi Janša. Vsa sredstva, ki so bila letos predvidena za investicije, so zato preusmerili v sanacijo, pravi sogovornik: »Imamo 25 milijonov evrov, ki bi jih sicer namenili za investicije in če bo zavarovalnica zagotovila pet milijonov evrov, nam še vedno manjka deset, saj za sanacijo na celotnem območju potrebujemo 40 milijonov evrov.« Zato bodo prosili vlado, da dobiček porabijo za odpravo posledic žleda, verjetno pa bodo morali najeti tudi kredit.